Συνέντευξη στο agiaannafc.gr παραχώρησε το μέλος του τεχνικού τιμ της Σχολής Ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας και προπονητής του τμήματος του οργανισμού για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού «Agia Anna Heroes powered by Zakcret Sports», Αποστόλης Μουλιός, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την επαγγελματική του πορεία στον σύλλογό μας και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος των «Heroes», οι οποίοι δύνανται να γίνουν έμπνευση για όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξή του:
– Εργάζεσαι στην Σχολή Ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας τα τελευταία τρία χρόνια. Ποιες είναι οι, μέχρι τώρα, εντυπώσεις σου από την συνεργασία σου με τον οργανισμό;
«Αρχικά, θα ήθελα να πω πως είμαι ευγνώμων που, με το που αποφοίτησα από την Σχολή μου (σ.σ. είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), η Αγία Άννα μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ως προπονητής – παιδαγωγός. Ο οργανισμός παρέχει στους προπονητές του ό,τι ακριβώς χρειάζεται, προκειμένου να κάνει σωστά την δουλειά του. Παράλληλα, όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπονείται, βάσει ενός συγκεκριμένου, ετήσιου προγραμματισμού, κάτι που, μοιραία, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, όσον αφορά την αθλητική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.
Ενδεικτικότερο όλων, σε σχέση με την ποιότητα των ανθρώπων του οργανισμού και τον σεβασμό που έχουν δείξει στο πρόσωπό μας είναι πως στην περιόδο των πλημμυρών στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel, κατά την οποία η Αγία Άννα υπέστη τεράστιες υλικοτεχνικές και οικονομικές ζημίες, οι ιθύνοντές της τήρησαν στο ακέραιο όποιες οικονομικές συμφωνίες είχαμε συνάψει. Παρά τις αντιξοότητες και τις μεγάλες επιβαρύνσεις που αντιμετώπιζαν, φρόντισαν να είμαστε όλοι οικονομικά τακτοποιημένοι, συνεχίζοντας να δουλεύουμε. Αυτό είναι κάτι που, πραγματικά, δε θα το ξεχάσω ποτέ».
– Είσαι ο προπονητής ενός εκ των μικρότερων ηλικιακά αγωνιστικών τμημάτων της Σχολής μας, της ομάδας Κ-9. Πώς διαχειρίζεσαι την μύηση τόσο νεαρών παιδιών στη διαδικασία του αθλητικού ανταγωνισμού, για πρώτη φορά στη ζωή τους; Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος τους;
«Δεδομένα, η διαχείριση και η προπονητική καθοδήγηση αγωνιστικών τμημάτων με παιδιά τόσο νεαρής ηλικίας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Αρχίζεις σιγά – σιγά να ενσωματώνεις στην ψυχαγωγία των παιδιών, μέσω του αθλητισμού, τους ποδοσφαιρικούς, αλλά και ανθρωπιστικούς στόχους που πρέπει να τεθούν. Σε καμία περίπτωση, η νίκη δεν είναι ο αυτοσκοπός. Μοναδικός αυτοσκοπός είναι η συμμετοχή και η προσπάθεια. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το ποδόσφαιρο, να σέβονται τις προσπάθειες τις δικές τους, των συμπαικτών, αλλά και των αντιπάλων τους, να σέβονται τους προπονητές και τους διαιτητές. Αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, κατά την αγωνιστική διαδικασία, διότι αυτά τα στοιχεία θα τα βοηθήσουν, αργότερα, να χτίσουν και έναν καλό, συγκροτημένο χαρακτήρα».
– Πες μας λίγα λόγια για τους «Agia Anna Heroes», το τμήμα της Σχολής μας για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, στο οποίο είσαι επικεφαλής, όσον αφορά την προπονητική διαδικασία. Πώς βιώνεις αυτήν την εμπειρία;
«Η ιδέα του «Agia Anna Heroes» ξεκίνησε από μία εθελοντική δράση που συμμετείχα, σε ένα ειδικό σχολείο, πριν μερικούς μήνες. Το συναίσθημα που βίωσα ήταν τέτοιο που με έκανε να σκεφτώ πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι στην πόλη μας, ώστε όλα αυτά τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Με την έλευσή του, ο Κώστας Καραγεωργόπουλος πρότεινε κι εκείνος την δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος κι αμέσως ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με την διοίκηση, τις διεργασίες για το ξεκίνημά του. Έπειτα, πλαισίωσε την ομάδα μας και η Χρύσα Λεϊμονή, ώστε να υπάρχει μία πιο επιστημονική προσέγγιση των παιδιών και των οικογενειών τους, ειδικά εκτός των τεσσάρων γραμμών κι έτσι ξεκινήσαμε. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Γιάννη Σίμο που, από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός στο εγχείρημα και κάναμε πράξη, μέσω της Σχολής, μία τόσο σημαντική δράση.
Όσον αφορά την προσωπική μου εμπειρία, μέσω αυτού του προγράμματος, θέλω να πω πως είναι πρωτόγνωρη, αλλά βασίζεται στις γνώσεις μου, τόσο από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που εκπονώ, όσο και από κάποια σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, σε σχέση με την αθλητική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτι που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή, το απολαμβάνω και, γι’ αυτό, αφιερώνω πολύ χρόνο, ώστε να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος και να προσφέρω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στα παιδιά που συμμετέχουν».
– Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους γονείς παιδιών στο φάσμα του αυτισμού που μπορεί να διαβάζουν την συνέντευξη; Γιατί να προτιμήσουν το τμήμα «Agia Anna Heroes» ως μέρος της καθημερινής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης τους;
«Ένα μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους γονείς με παιδιά στο φάσμα, είναι πως στόχος μας είναι τα παιδιά να βρούν στην Σχολή Ποδοσφαίρου μας την ευκαιρία να αθληθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Η γνώση μας πάνω στο αντικείμενο και η αγάπη μας γι’ αυτό και για τα παιδιά είναι ο οδηγός μας, προκειμένου να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Όραμά μας είναι, μέσω του προγράμματος αυτού, να εμπνεύσουμε κι άλλους συλλόγους στον Βόλο και σε όλη την Ελλάδα να δώσουν, μέσω παρόμοιων δράσεων, την ευκαιρία για άθληση σε όλα τα παιδιά. Ελάτε μαζί μας, για να στείλουμε συλλογικά ένα μήνυμα πως ο αθλητισμός είναι για όλους».