Η Super League είναι σε εξέλιξη, η Super League 2 ξεκίνησε, για τη Football League και τη Γ’ Εθνική κατηγορία υπάρχει αίτημα να ξεκινήσουν, όμως τι γίνεται με το τοπικό ποδόσφαιρο; Τι θα γίνει αν δεν ξεκινήσουν λόγω της πανδημίας τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΛ; Ποιος θα ανέβει, ποιος θα υποβιβαστεί; Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσει η ΕΠΣΛ;
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ Δημήτρης Μπουχλαριώτης για πρώτη φορά ανοίγει τα χαρτιά του για τις αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου τη φετινή αγωνιστική χρονιά που ξεκίνησε αλλά διακόπηκε…
«Θα απογοητεύσω τους φίλους παράγοντες, αλλά δεν υπάρχει φως στο τούνελ». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Μπουχλαριώτη και συνεχίζει: «Αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα δεν είναι απόφαση της ΕΠΟ, αλλά της κυβέρνησης κατόπιν εισηγήσεως των λοιμωξιολόγων. Αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στην ΕΠΟ για τα ερασιτεχνικά σωματεία και δώσει το δικαίωμα σε κάθε Ένωση να αποφασίσει για τις τύχες των πρωταθλημάτων της δύναμής της, τότε εμείς θα καλέσουμε όλους τους παράγοντες και θα αποφασίσουμε μαζί τι θα κάνουμε, και πώς θα το κάνουμε. Είμαστε μια δημοκρατική Ένωση όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
*Σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν, πώς θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής και πώς θα κριθεί ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν;
«Άποψή μου είναι ότι τα πρωταθλήματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα. Δεν μπορεί να αναδειχθεί πρωταθλητής κάποιος σε πέντε αγώνες ή κάποιες ομάδες να υποβιβαστούν μετά από πέντε αγώνες».
*Σε πόσο καιρό πρέπει να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν;
«Εδώ που βρισκόμαστε δεν νομίζω ότι προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα ακόμη και αν σήμερα πάρουμε εντολή να ξεκινήσουμε. Είχα προτείνει πριν την εκκίνηση να γίνουν δύο όμιλοι των δέκα ομάδων γιατί βλέπαμε ότι η κατάσταση με την πανδημία θα ήταν δύσκολη, αλλά υπήρξε η άποψη από παράγοντες λέγοντας ότι θα υποβαθμιστεί το πρωτάθλημα. Απόλυτα σεβαστή και δίκαια η άποψη των παραγόντων, την οποία λαμβάνουμε υπόψη πάντα και αποφασίσαμε το πρωτάθλημα να γίνει σε έναν όμιλο. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι παράγοντες είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και ειδικά τώρα που το τοπικό ποδόσφαιρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Αυτοί θα αναλάβουν το έργο της αναδόμησης».
*Δημιουργήθηκε το μητρώο των σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πόσα σωματεία από την ΕΠΣΛ ανταποκρίθηκαν;
«Μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί περίπου τα μισά σωματεία και ήδη πολλά συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χαρτιά για να εγγραφούν και αυτά στο μητρώο. Αυτά που τακτοποιήθηκαν μέχρι 22 Ιανουαρίου θα πάρουν χρήματα από τη ΓΓΑ και οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι θα δοθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.
Εμείς ως ΕΠΣΛ με τη γραμματειακή μας υποστήριξη και το νομικό μας τμήμα βοηθήσαμε τα σωματεία να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χαρτιά και πιστεύω ότι θα έχουμε και νέες εγγραφές.
Μέσα σε εποχή πανδημίας κατάφεραν πολλά σωματεία να ανταποκριθούν και μεγάλη ήταν η συνεισφορά του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Νίκου Λιούπα και του προϊσταμένου Αθλητισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σταύρου Χατζηλάκου».
*Τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις που θα αγωνίζονται τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ;
«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κίνηση του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά έγινε σε λάθος τάιμιγκ, γιατί λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να μαζευτούν εύκολα τα χαρτιά που ζητούσαν από τα σωματεία. Ευτυχώς, όπως είπα, μας βοήθησε πολύ η Περιφέρεια.
Σχετικά με τα γήπεδα των ομάδων που δεν έχουν εγγραφή στο μητρώο θα έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο καθώς ειδικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί οι παράγοντες βάζουν πλάτη, χρόνο, χρήμα ενώ πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και κανένα σωματείο δεν θα μείνει χωρίς γήπεδο. Αφήστε που θεωρώ ότι θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο τα περισσότερα σωματεία αφού υπάρχει προθεσμία μέχρι 31 Αυγούστου».
*Σχετικά με τα ποσοστά των διαιτητών δεν υπάρχει αδικία για τους διαιτητές της Γ’ Εθνικής κατηγορίας;
«Ευχαριστώ κύριε Κέλλα για την ερώτησή σας που μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω για τη σχέση ΕΠΣΛ και διαιτητών. Εμείς ως διοίκηση καταργήσαμε τα ποσοστά των διαιτητών από τα τοπικά πρωταθλήματα που έφθαναν τα έσοδα 22.000 ευρώ ετησίως.
Γιατί ως διοίκηση δεν είδαμε τους διαιτητές ως μηχανισμό εισπρακτικού χαρακτήρα για την ΕΠΣΛ και βρήκαμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα βάσει χορηγικών προγραμμάτων και άλλων προωθητικών ενεργειών. Μάλιστα, όχι μόνο δεν παίρνουμε ποσοστά, αλλά παράλληλα κάνουμε και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα οποία η ετήσια δαπάνη φθάνει στις 5.000 ευρώ.
Για τη Γ’ Εθνική έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή ήταν πρόταση ορισμένων Ενώσεων στον αρχιδιαιτητή Κλάντεμπεργκ προκειμένου αυτές να έχουν έσοδα αλλά για να εγκριθεί θα πρέπει να περάσει από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Προσωπικά δηλώνω ότι δεν θα πάρουμε ποσοστά από κανέναν διαιτητή Γ εθνικής κατηγορίας. Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι διαιτητές της Γ’ Εθνικής κατηγορίας πλήρωναν πριν αναλάβουμε τη διοίκηση εμείς στην ΕΠΣΛ, 500 ευρώ ετησίως και τα χρήματα τα έπαιρναν η ΕΠΣΛ και ο σύνδεσμος διαιτητών.
Και νιώθω μεγάλη περηφάνια που η δικιά μας ΕΠΣ είναι η τρίτη ΕΠΣΛ σε δύναμη σωματείων σε όλη την Ελλάδα και η πρώτη στη Θεσσαλία. Στηριζόμαστε στα σωματεία και είμαστε ως Ένωση η μόνη που έχουμε πρόγραμμα παροχών και όχι χαρατσιών…
Να προσθέσω ότι η απόφαση Κλάτενμπεργκ ευνοεί τους διαιτητές που παίζουν κυρίως στη Σούπερ Λίγκα.
Και αφού αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη κατηγορία να αποκαλύψω ότι εμείς από τον Τζήλο δεν πήραμε ποσοστά μετά την επίθεση που δέχθηκε και τα οποία έπρεπε να πάνε για την αποκατάσταση της υγείας του διαιτητή και χαρήκαμε όλοι που τον είδαμε να συνεχίζει την ανοδική διαιτητική του πορεία.
Και θα προσθέσω κάτι ακόμα… Στο παρελθόν οι διαιτητές είχαν στοχοποιηθεί και βλέπουμε ότι και με την καθιέρωση του VAR γίνονται λάθη. Ας σκεφθεί κάποιος την αδικία που υπήρχε σε διαιτητές όταν έπαιρναν στιγμιαίες αποφάσεις ενώ γίνονται και τώρα λάθη παρότι στο VAR βλέπουν μια φάση τρεις διαιτητές τέσσερις και πέντε φορές και δεν βγάζουν ασφαλή συμπεράσματα».
*Και θέλουμε να κλείσουμε τη συνομιλία μαζί σας κύριε Μπουχλαριώτη για το ενωσιακό γήπεδο. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή του;
«Αυτήν τη στιγμή λόγω της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συγχρονισμός μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και αυτό τα λέει όλα.
Θα πρέπει να τονίσω για να είμαι δίκαιος και τη σημαντική προσφορά του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη στην παραχώρηση της έκτασης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο άνθρωποι που έχουν βάλει στόχο το καλό της πόλης και του αθλητισμού. Νιώθω ικανοποιημένος που συνεργάζομαι μαζί τους».
Πηγή: Ελευθερία, του Σωτ. Κέλλα