Συνέντευξη παραχώρησε στο regista.gr ο προπονητής του Αλμυρού, Αλέξανδρος Κούρτογλου.
Ο κ. Κούρτογλου αναφέρθηκε στην καθημερινότητα και πως αυτή έχει αλλάξει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το ψυχολογικό τομέα των αθλητών σε αυτή τη δοκιμασία που έχει υποβληθεί όλος ο πλανήτης αλλά και για το μέλλον της Γ’ Εθνικής.
Αναλυτικά:
1) Πώς είναι η καθημερινότητα της ομάδας με τις υπάρχουσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί;
Η καθημερινότητα στην ομάδα όπως είναι αναμενόμενο έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί στην καθημερινότητα των μέτρων. Καλώς ή κακώς είχαμε την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής της καθολικής διακοπής των πρωταθλημάτων και έχουμε αναπτύξει τεχνικές με σκοπό να διατηρήσουμε την φυσική κατάσταση των παικτών σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο. Οι ποδοσφαιριστές έχουν στην διάθεσή τους ατομικά προγράμματα εκγύμνασης τα οποία εκτελούνται σε καθημερινή βάση και ελέγχεται η ποιότητα εκτέλεσης της δραστηριότητάς τους με την χρήση σύγχρονων προγραμμάτων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν gps. Οι παίκτες προφανώς και αθλούνται σε καθημερινή βάση, όμως αντί να έρθουν ομαδικά στο γήπεδο, εκτελούν τα προγράμματά τους στον τόπο περιορισμού τους. Με λίγα λόγια συνεχίζουν να εργάζονται. Επίσης έχουμε καταρτήσει πρόγραμμα με συμβουλές διατροφής σε καθημερινή βάση ούτως ώστε να ελέγξουμε το σωματικό τους βάρος. Πρέπει να σημειωθεί πως οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό team στην ομάδα μας και όπως υποθέτω και στις υπόλοιπες, δεν έχει πάψει να δουλεύει παρότι η πολιτεία δεν τους έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό των μέτρων που έχουν αναγγείλει με ότι αυτό συνεπάγεται..
2) Η SL2-FL παρότι συμφωνεί να τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει και στη Superleague δεν της επιτρέπεται να ξεκινήσει τα πρωταθλήματα, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει (κάποτε) και η Γ Εθνική;
Όπως όλα τα επαγγέλματα και οι εκφάνσεις της καθημερινότητας έτσι και στο ποδόσφαιρο… Το μόνο ασφαλές πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσα να φανταστώ τα πρωταθλήματα να διεξάγονται φυσιολογικά είναι σε μία πραγματικότητα με ασφαλές, δωρεάν και αποτελεσματικό εμβόλιο. Τώρα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να σκεφτούμε πως περιλαμβάνουν μια σειρά κινήσεων (θερμομετρήσεις, τεστ αντισωμάτων, μεγάλο ρόστερ σε αριθμό παικτών, κ.α.) που κοστίζουν πολύ. Σε ερασιτεχνικά και ημι – επαγγελματικά σωματεία πρέπει οι αρμόδιοι να αναλογιστούν πως αυτό το κόστος δεν είναι εύκολο να καλυφθεί από τα σωματεία που είδη αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, ειδικά αν συμπεριλάβουμε τα έξοδα μετακινήσεων που έχουν αυξηθεί με την νέα δομή των πρωταθλημάτων. Επίσης ακόμη και να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να υπάρχει διεξαγωγή των πρωταθλημάτων πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές υγείας (νοσοκομεία – ΜΕΘ κτλ) ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα όποια κρούσματα προκύψουν και να μην οδηγηθούμε πάλι σε διακοπή.. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ποδοσφαιριστές οι προπονητές αλλά και όλοι όσοι απασχολούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα (φυσικοθεραπευτές, μασέρ, φροντιστές κ.τλ.) είναι εργαζόμενοι και πρέπει πάνω και πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών και των οικογενειών τους. Όπως και ο βιοπορισμός τους στο διάστημα αναστολής εργασίας.
3) Έχουν επηρεαστεί στο ψυχολογικό κομμάτι οι αθλητές της ομάδας
Σίγουρα, όπως όλοι μας, η ψυχολογία είναι ένα από τα βασικά κομμάτια που επηρεάστηκαν αρνητικά. Βασικότερος παράγοντας όλων για αυτή την αρνητική επίπτωση, θεωρώ πώς είναι η αβεβαιότητα και όχι τόσο η αναστολή των πρωταθλημάτων. Η αβεβαιότητα ώς προς την διασφάλιση της υγείας και της σωστής περίθαλψης καθώς με όλα όσα ακούμε και βλέπουμε γύρω μας, καμία δομή υγείας στη χώρα μας, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την επιδημία. Βλέπουμε πως ο χρόνος της πρώτης εφαρμογής των μέτρων και στο διάστημα από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά προς την σωστή κατεύθυνση, πράγμα που μας αγχώνει για το αποτέλεσμα αυτής της δεύτερης καραντίνας. Αναρωτιόμαστε αν είμαστε έρμαια του ιού και στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μείνουμε ασφαλείς ως την διανομή του εμβολίου. Παρόλα αυτά όμως το σύνολο των παικτών (και των ανθρώπων γενικότερα) που απαρτίζουν την ομάδα είμαι σίγουρος πως περιμένουν με ανυπομονησία την επανέναρξη και προετοιμάζονται σωματικά και πνευματικά, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, για να αποδείξουν τί αξίζουν και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα εντός αγωνιστικού χώρου
4) Συμφωνείτε με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί;
Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι αναγκαία μόνο στην βάση του ότι δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι σήμερα που θεωρώ πως ήταν επιτακτική ανάγκη.. Αν δεχθούμε πως τα νοσοκομεία μας στο σύνολό τους μοιάζουν να είναι βγαλμένα από ταινίες θρίλερ, οι γιατροί μας είναι ελάχιστοι παρότι υπάρχει πλεόνασμα άνεργων γιατρών στη χώρα μας που αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να φύγουν στο εξωτερικό (διαθέτουμε δύο χιλιάδες και κάτι περισσότερους κληρικούς από ότι γιατρούς) τότε ναι, τα μέτρα είναι απαραίτητα όπως και η τύχη. Αν δεχτούμε πως στα σχολεία εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τάξη, αν δεχθούμε πως το καλοκαίρι η είσοδος των τουριστών ήταν ανεξέλεγκτη, αν δεχθούμε πως στα λεωφορεία οι επιβάτες μοιάζουν σαρδέλες σε κονσέρβα, τότε ναι, τα μέτρα είναι αναγκαία και απαραίτητα…