Βόμβες Μπαλτάκου: «Φτάνει με τους ξένους διαιτητές!»

AURA TEO
red nose1

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην TV100 ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέλυσε τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα στην ΕΠΟ, την ψήφιση νόμου από τον Λευτέρη Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία και τους ξένους διαιτητές.

Ακόμη απάντησε για την αθλητική δικαιοσύνη αλλά και την έδρα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος:

Για τη νίκη της Εθνικής στο Μπέλφαστ επί της Βόρειας Ιρλανδίας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί σε αυτούς τους αγώνες δεν μετράει μόνο η καλή απόδοση αλλά πρωτίστως το αποτέλεσμα. Η απόδοση ήταν καλή αλλά το νικηφόρο αποτέλεσμα στην έδρα του κυριότερου αντιπάλου μας σε αυτή τη φάση τα λέει όλα. Είμαι πέρα για πέρα ικανοποιημένος και πιστεύω να συνεχιστούν τα καλά αποτελέσματα στους επόμενους αγώνες στον Βόλο και στο Κόσοβο».

Για την εκλογή του κι αν νιώθει ισχυρός σε αυτό το πόστο: «Πήρα 59 στις 65 ψήφους το οποίο είναι 90 και κάτι. Το ποσοστό είναι συντριπτικό, οι ενώσεις στήριξαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία όπως και οι ομάδες της Α’ Εθνικής πλην μικρών και ελάχιστων εξαιρέσεων. Άρα είμαι πέρα για πέρα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα».

Για τον προκάτοχό του, Θεόδωρο Ζαγοράκη«Μίλησα με τον Θοδωρή τον Ζαγοράκη. Του είπα να συναντηθούμε από κοντά ώστε να μου πει ορισμένα πράγματα που έζησε στην ΕΠΟ. Σίγουρα ο Ζαγοράκης έχει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλά δεν είχε τη δική μου εμπειρία στα διοικητικά του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Δεν πιστεύω ότι επιθέσεις που δέχτηκαν ο Ζαγοράκης ή άλλοι πρόεδροι θα μπορούσαν να με κλονίσουν. Η εμπειρία μου στον χώρο του αθλητισμού μου δίνει μία άνεση».

Για τις προθέσεις του να αλλάξει πράγματα: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ αλλά οι νοοτροπίες είναι ίδιες. Αυτό που θα προσπαθήσω με επιμονή να αλλάξω είναι η νοοτροπία να ασχολούνται οι παράγοντες, οι εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος με την ΕΠΟ μόνο για τη διαιτησία. Η διαιτησία δεν είναι το κύριο έργο της ΕΠΟ. Το κύριο έργο της είναι η προαγωγή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν έχουμε ούτε επαγγελματικό. Γιατί δεν θα έχουμε παραγωγή ποδοσφαιριστών ούτε διαιτητών. Όταν οι διαιτητές των τοπικών πρωταθλημάτων δεν έχουν κίνητρο ανόδου εγκαταλείπουν και δε θα έχουμε διαιτητές για τα τοπικά πρωταθλήματα και τη Γ Εθνική. Άρα η ΕΠΟ πρέπει να φροντίζει κυρίως την Εθνική ομάδα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και δευτερευόντως τη διαιτησία. Γιατί η διαιτησία αφορά μόνο τις μεγάλες ομάδες, τη Super League 1 και τη Super League 2. Θέλω να αλλάξω την πλοήγηση της ΕΠΟ, να μην στρέφεται το ενδιαφέρον της στη διαιτησία, εκεί που πάνε να τη στρέψουν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά στους δύο στόχους που προανέφερα».

Για την προσπάθεια Αυγενάκη να κάνει επαγγελματική τη διαιτησία: «Η επαγγελματική διαιτησία εξ’ ορισμού δεν είναι κάτι κακό. Είναι κάτι που μπορεί να μελετηθεί, υπάρχει σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιο λόγο αυτήν την επαγγελματική διαιτησία, στην οποία εγώ δεν είμαι αντίθετος, να την κάνει το κράτος με έναν νόμο; Τότε η ΕΠΟ, η UEFA, η FIFA γιατί υπάρχουν; Αυτό με ξενίζει. Δηλαδή ότι όταν ξέρουμε όλοι ότι και η UEFA και η FIFA δεν θέλουν να παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις με νόμους στον χώρο του ποδοσφαίρου και υπάρχει η ΕΠΟ που αυτό μπορεί να το κάνει, για ποιο λόγο πάει να το κάνει το κράτος με έναν νόμο; Είναι μια απορία. Δεν κάνω επίθεση στον Αυγενάκη. Αυτό που λέω είναι γιατί ο κ. Αυγενάκης, αφού είναι δική του πρωτοβουλία, να μη συζητήσει με την ΕΠΟ; Το Σύνταγμα λέει ότι το κράτος έχει εποπτεία στο ποδόσφαιρο, δεν έχει διοίκηση. Δεν μπορεί να διοικεί το κράτος το ποδόσφαιρο με νόμους, δεν επιτρέπεται αυτό συνταγματικά. Για ποιο λόγο να μη συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε το θέμα; Επίσης ας υποθέσουμε ότι κάποιος γίνεται επαγγελματίας διαιτητής με ένα συμβόλαιο 5 ή 10 ετών. Αν αυτός ο άνθρωπος είναι 35 ετών αστυνομικός, τι θα γίνει; Θα παραιτηθεί από την Αστυνομία, δε θα πάρει ποτέ σύνταξη, θα πάει στην επαγγελματική διαιτησία με ένα πενταετές συμβόλαιο και αν δώσει ένα λάθος πέναλτι θα φύγει στα 5 χρόνια; Μετά τι θα κάνει; Ποιος θα πάει έτσι; Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν. Δεν μπορεί να τα μελετήσει η βουλή, δεν είναι αρμοδιότητά της να μελετήσει και να φτιάξει την υπουργική απόφαση για την επαγγελματική διαιτησία γιατί είναι ένα πείραμα που δε θα πετύχει. Εμένα με στενοχωρεί αυτό, δε θέλω καμία επιθετικότητα, καμία σύγκρουση με κανέναν. Αλλά τι μπορώ να κάνω όταν εκλέγεσαι πρόεδρος στην ΕΠΟ την μία μέρα και την προηγούμενη νύχτα, ο υπουργός λέει “περνάω επαγγελματική διαιτησία” χωρίς να έχει ιδέα η ΕΠΟ. Και πώς θα περάσει αυτό από την UEFA και τη FIFA; Τι θα έπρεπε να κάνω; Να μην πω τίποτα για τον νόμο για την επαγγελματική διαιτησία όταν το καταστατικό της ΕΠΟ λέει ότι η διαιτησία ανήκει στην Ομοσπονδία; Ακόμα και οι χώρες της Ευρώπης που έχουν επαγγελματική διαιτησία, τους την έκανε η Ομοσπονδία, δεν την έκανε ο υπουργός».

Για τους ξένους διαιτητές και τον Κλάτενμπεργκ: «Για τους ξένους διαιτητές λέω αυτά που έλεγα και για την τρόικα. Ο λόγος που υπάρχουν αυτοί οι ξένοι θεσμοί είναι να προετοιμάσουν το έδαφος να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα. Αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, έχουμε επιτροπεία 6 ετών στη διαιτησία και θα συνεχιστεί για έναν χρόνο ακόμα. Είναι 7 χρόνια, φτάνει! Ο σκοπός του Κλάτενμπεργκ και του κάθε Κλάτενμπεργκ είναι να έρθουν, να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, να γίνει παραγωγή νέων Ελλήνων διαιτητών και να επανέλθει η διαιτησία στα ελληνικά χέρια και σε Έλληνες διαιτητές. Δεν κάνεις επιτροπεία για να την έχεις σε μόνιμη βάση. Για μένα ο ξένος αρχιδιαιτητής και οι σύμβουλοί του είναι επιτυχημένοι μόνο αν δείξουν έργο παραγωγής νέων Ελλήνων διαιτητών. Αν αυτό το έργο δεν υπάρχει, τότε δεν είναι επιτυχημένοι. Εμένα δε με ενδιαφέρει αν στο ντέρμπι της επόμενης Κυριακής βγει ένα ανάποδο κόρνερ. Αυτό δεν αφορά την Ομοσπονδία. Την Ομοσπονδία αφορά: παράγονται νέοι Έλληνες διαιτητές; Ανέρχονται; Αξιοποιούνται; Παίζουν διεθνή παιχνίδια; Τότε ο αρχιδιαιτητής είναι επιτυχημένος. Αν αυτό δε γίνεται, εκεί θα κριθεί ο αρχιδιαιτητής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για τον κ. Κλάτενμπεργκ, δεν ξέρω το έργο του από μέσα, ξέρω ό,τι έχω διαβάσει από εφημερίδες. Θα μιλήσω με τους ανθρώπους της ΕΠΟ για τη διαιτησία και το έργο του θα αξιολογηθεί. Και όταν γίνει αυτό, θα έχουμε την απάντηση για το αν πρέπει να συνεχίσει».

Αν θα ερχόταν σε ρήξη με ανθρώπους που τον στήριξαν για να εκλεγεί στην προεδρία της ΕΠΟ: «Η μέχρι τώρα πορεία μου και στον αθλητισμό και στην πολιτική δείχνει ότι κάνω τα κέφια κάποιου μόνο όταν το πιστεύω κι εγώ. Αν δεν πιστεύω κάτι, δεν πρόκειται να κάνω τα κέφια κανενός. Θα του το εξηγήσω ότι μπορεί να είμαστε φίλοι, αδέλφια αλλά σου λέω ότι αυτό δεν είναι σωστό και θα προσπαθήσω να επιβάλλω τη γνώμη μου πάντοτε με επιχειρήματα».

Πώς θα λειτουργήσει απέναντι στην αθλητική δικαιοσύνη: «Η αθλητική δικαιοσύνη έχει έναν και μόνο λόγο ύπαρξης. Την ταχύτητα. Αλλιώς πηγαίνουμε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ή Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν οι ίδιοι δικαστές, τα ίδια άτομα έρχονται και στην ΕΠΟ. Αν οι δικαστές που έρχονται στην ΕΠΟ δεν μπορούν να βγάλουν γρήγορες αποφάσεις και οι ομάδες σταματάνε να παίζουν για εβδομάδες, όπως έγινε με τον Μακεδονικό και τον Παναιτωλικό, τότε αυτό δεν πάει καλά. Γι αυτό είπα στη συνέλευση της ΕΠΟ ότι θα περάσουμε στο καταστατικό μία διάταξη η οποία θα λέει ότι αν μία αθλητική δίκη έχει αντικείμενο αγωνιστικό θα γίνεται σε 2 μέρες και η απόφαση θα βγαίνει σε τρεις μέρες. Σύνολο πέντε μέρες. Αν κάποιος από τους τακτικούς δικαστές που είναι στην ΕΠΟ δεν μπορεί αυτό να το ακολουθήσει γιατί έχει τα δικά του βάρη από τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να παραιτηθεί. Αν δεν παραιτηθεί και φέρει απόφαση στην έκτη μέρα, θα τον παύει η γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Για την ακρίβεια, η Εκτελεστική Επιτροπή θα τον παύει προσωρινά βάσει καταστατικού και θα τον παραπέμπει στην επόμενη γενική συνέλευση για οριστική παύση. Θα φεύγει από την ΕΠΟ. Γιατί αυτό που έγινε φέτος σε δύο περιπτώσεις να μην παίζουν οι ομάδες, ανεξάρτητα από το ποιος είχε δίκιο, για πολλές εβδομάδες».

Για την έδρα του τελικού Κυπέλλου: «Για μένα το θέμα είναι κάπως απλό και θα το περάσω στην προκήρυξη του Κυπέλλου. Αν στον τελικό είναι δύο ομάδες της Αθήνας, ο τελικός θα γίνεται στο ΟΑΚΑ. Αν είναι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο τελικός θα γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Δεν είμαι σίγουρος για το γήπεδο, δεν ξέρω πως είναι το Καυτανζόγλειο. Αν είναι μία ομάδα της Θεσσαλονίκης και μία της Αθήνας ή μία ομάδα από άλλη πόλη της Ελλάδας, τότε ο τελικός θα γίνεται στον Βόλο. Σε μόνιμη βάση. Τα επεισόδια γίνανε άπαξ αλλά και στο ΟΑΚΑ γίνονται επεισόδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επειδή γίνανε κάποτε επεισόδια, θα αποκλειστεί ο Βόλος; Είναι ένα θαυμάσιο γήπεδο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Super League 2: Τότε θα γίνουν οι αγώνες μπαράζ Βέροια-Λαμία – Τι ανέφερε ο Λεουτσάκος

Απόλλων Λάρισας: Από τους κυανολεύκους στη Φινλανδία;

«Λύγισε» στο ΟΑΚΑ η μαχητική Λάρισα!

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts