Sunderland ‘Til I Die
★★★★★
Σε όλες τις γνωστές ταινίες που έχουν να κάνουν με αθλητισμό, οι ομάδες ή οι αθλητές που πρωταγωνιστούν συνήθως προέρχονται από μουντές, βιομηχανικές περιοχές βυθισμένες στην παρακμή και τη ρουτίνα. Συνήθως τέτοιες ομάδες λειτουργούν σαν μια προσωποποίηση της πόλης που αντιπροσωπεύουν και συχνά κερδίζοντας τον πιο δημοφιλή, πλούσιο και προβεβλημένο αντίπαλο παίρνουν πίσω λίγη από την αίγλη που μπορεί να έχουν χάσει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή μάλλον ήταν και η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ από το Νετφλιξ.
Είμαστε στο τέλος της σεζόν 2017-2018 και η Σάντερλαντ, η ομάδα της ομώνυμης πόλης της βορειοανατολικής Αγγλίας, έχει μόλις υποβιβαστεί από την Πρέμιερ Λιγκ στην Τσάμπιονσιπ. Η Σάντερλαντ αποτελεί ιστορικά μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Αγγλία έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων 6 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, αν και πλέον απέχει από τέτοιες επιτυχίες σχεδόν 50 χρόνια. Εύλογα λοιπόν θα μπορoύσε να αποτελέσει έναν τύπο ομάδας σαν αυτόν που περιγράφηκε στην αρχή προελαύνοντας από την Τσάμπιονσιπ πίσω στην Πρέμιερ όπου ανήκει, δίνοντας λίγη χαρά και κάνοντας περήφανους τους οπαδούς της, οι οποίοι ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στην εργατική τάξη.
Παρόλα αυτά η σεζόν 2018-2019 δεν πήγε όπως αναμενόταν. Το αντίθετο μάλιστα. Με τραγική αμυντική λειτουργία, παίκτες που δεν ήθελαν να βρίσκονται στην ομάδα, αλλαγές προπονητών και τον κορυφαίο σκόρερ της να αποχωρεί τον Ιανουάριο, η Σάντερλαντ από εκεί που στόχευε στην άμεση άνοδο, δεν κατάφερε ούτε καν να διατηρηθεί στην Τσάμπιονσιπ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί ξανά, αυτή τη φορά στην Λιγκ 1, την τρίτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.
Όλο αυτό το χάος όμως μας έδωσε ένα εκπληκτικό και αναπάντεχο αποτέλεσμα καθώς η κάμερα κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν μέσα σε αυτή την τραγική σεζόν και μας έδωσε από πρώτο χέρι μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης εμπειρία, αυτή της ολοκληρωτικής αποτυχίας. Η δεύτερη σεζόν είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού εκτός από το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, βλέπουμε και θέματα πολιτικής φύσεως, με το Brexit να αποτελεί σημαντικό ζήτημα αλλά και οικονομικής, αφού παρακολουθούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια πως ο νέος ιδιοκτήτης μαζί με τον διευθυντή του τμήματος προσπαθούν να σώσουν την ομάδα από την καταστροφή και να την επαναφέρουν ξανά στην Τσάμπιονσιπ.
Από το πρώτο επεισόδιο ο Μέθβεν (διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος) λέει σε όλους ότι η Σάντερλαντ αυτή τη στιγμή είναι μια «αποτυχημένη και διαλυμένη επιχείρηση». Εάν θέλει να έχει κάποια ελπίδα να σωθεί, θα πρέπει να ανέβει στην Τσάμπιονσιπ άμεσα και αυτό μπορεί να γίνει είτε αν τερματίσει στις δυο πρώτες θέσεις της Λιγκ 1 είτε αν κερδίσει στα πλέι-οφ, όπου συμμετέχουν οι ομάδες που τερματίζουν στις θέσεις 3-6. Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν σημαντικό θέμα και μέσα από τη σειρά παίρνουμε μια καλή γεύση του πώς λαμβάνονται αποφάσεις μείζονος οικονομικής σημασίας στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο μιας ομάδας.
Η πρώτη σεζόν της Σάντερλαντ στην 3η κατηγορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αντίστροφη σε σχέση με την προηγούμενη. Τα πράγματα ξεκινάνε πολύ καλά, με την ομάδα να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και να αγγίζει την απευθείας άνοδο για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Παράλληλα θα παίξει δυο φορές στο Γούμπλει αφού θα φτάσει και στον τελικό του Λιγκ Τρόφι (κάτι σαν κύπελλο για όλες τις αγγλικές ομάδες επαγγελματικές και μη, χωρίς τη συμμετοχή των συλλόγων των πρώτων δύο κατηγοριών), όπου θα χάσει στα πέναλτι ενώ στη συνέχεια αφού χάσει την απευθείας άνοδο την τελευταία αγωνιστική, θα φτάσει στον τελικό των πλέι-οφ όπου θα ηττηθεί ξανά, αυτή τη φορά με γκολ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων.
Στις ταινίες συνήθως μετά από κάποια αποτυχία έρχεται η επιτυχία και η δικαίωση. Στη Σάντερλαντ μετά την αποτυχία έρχεται ξανά η αποτυχία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους οπαδούς της να συνεχίζουν να τραγουδούν με το ίδιο πάθος “Sunderland till I die, I’m Sunderland till I die, I know I am, I’m sure I am, I’m Sunderland till I die…“.
Επιμέλεια: Δημήτρης Χαλάτσης