Στις αρχές του καλοκαιριού δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού. Η ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα φάνηκε αμήχανη στις πρώτες αστυνομικές έρευνες, αλλά σύντομα ακολούθησε ο συνήθης πλειστηριασμός αυστηρότητας.
Και τι δεν ακούσαμε… Μόνο στην γκιλοτίνα δεν οδήγησαν τους εμπλεκομένους και τις ομάδες οι διαπρύσιοι κήρυκες της καθαρότητας του αθλήματος, οι οποίοι εμφανίζονται στον θόρυβο και εξαφανίζοντσι στην ενοχική νηνεμία.
Οι αριβίστες της εξυγίανσης άρχισαν να μιλούν για αυστηροποίηση του υπάρχοντος πειθαρχικού πλαισίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. “Δεν μπορεί κάποιοι να κονομάνε παράνομα και το άθλημα να βουλιάζει”, κραύγαζαν.
Στις αρχές Αυγούστου ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Η ΕΠΟ προχώρησε στις πολυδιαφημισμένες αλλαγές του Κώδικα Δεοντολογίας για το θέμα της χειραγώγησης των αγώνων.
Και τι λέτε να έκανε; Υλοποίησε την προεδρική εξαγγελία “τρεις φάκελοι Sportradar για μία ομάδα σημαίνουν αποβολή της από το πρωτάθλημα”;
Όχι ακριβώς!
Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο 27, παρ. 2γ’ του Κώδικα Δεοντολογίας 2023:
«Υποβιβασμός. Σε σοβαρές περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνα ή διοργάνωσης και σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί τρίτη παράβαση εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, η ομάδα θα υποβιβάζεται υποχρεωτικά στην αμέσως κατώτερη κατηγορία».
Προσέξτε: Οι φάκελοι πρέπει να είναι σοβαροί για να υποβιβαστείς! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο καινοτόμος ελληνικός Κώδικας θεωρεί ότι υπάρχουν και ασόβαρες περιπτώσεις χειραγώγησης… Αλήθεια, ποιος μπορεί να κρίνει την πειθαρχική έννοια της σοβαρότητας και να την καταστήσει μετρήσιμο μέγεθος;
Άλλο ένα νομικό τέχνασμα για να δώσει τη δυνατότητα διαφορετικής ερμηνείας ώστε οι απατεώνες του στοιχήματος να μείνουν στο απυρόβλητο και οι διεφθαρμένες ομάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Κρίμα. Χάθηκε κι αυτή η ευκαιρία.
πηγή: sdna