Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος θέλοντας να ενισχύσει την άποψή του για την τέλεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια υπέπεσε σε ένα φάουλ βάζοντας στην ίδια εξίσωση το ποδόσφαιρο, το Μουντιάλ ανά διετία, τους Αφρικανούς πολίτες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή αλλά χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα! Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου προσπάθησε να πείσει την διεθνή κοινότητα για το… ορθό της επιχειρηματολογίας του λέγοντας ότι αν γίνεται το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, θα δοθεί ελπίδα, μεταξύ άλλων, στους Αφρικανούς πολίτες που δεν θα χρειάζεται να περνούν τη Μεσογείο και να πνίγονται!
Μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της FIFA αναφέρθηκε στα οικονομικο-κοινωνικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει σε χώρες που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο ένα μοντέλο με Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, καθώς και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στους ανθρώπους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους Αφρικανούς πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να περάσουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια αμφιλεγόμενη δήλωση που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα…
«Καταλαβαίνω ότι στην Ευρώπη το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται δύο φορές την εβδομάδα. Διότι οι κορυφαίοι παίκτες αγωνίζονται εκεί. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες πιθανότητες και διοργανώσεις. Αλλά αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο κόσμο και τη συντριπτική πλειονότητα της Ευρώπης που δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τους κορυφαίους παίκτες ή να συμμετέχει στις κορυφαίες διοργανώσεις, τότε πρέπει να σκεφτούμε τι προσφέρει το ποδόσφαιρο που να ξεπερνά το άθλημα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συμπεριλάβουμε ολόκληρο τον κόσμο. Να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ώστε να μη χρειάζονται να διαβαίνουν τη Μεσόγειο για να βρουν, ίσως, μια καλύτερη ζωή. Το πιθανότερο, όμως, τον θάνατο στη θάλασσα» είπε ο Ινφαντίνο.
Ο πρόεδρος της FIFA κατέληξε λέγοντας ότι: «Πρέπει να προσφέρουμε αξιοπρέπεια και περισσότερες ευκαιρίες, όχι μέσω ελεημοσύνης, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετέχει» αλλά κι ότι «ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια να μην είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Πρέπει να το ψάξουμε».
Πηγή: ethnos