Xαμός μετά τις καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στο γηροκομείο Βόλου

Regista Team19/02/2021
People wearing protective face masks are seen inside the Pfizer plant in Puurs, Belgium December 3, 2020. REUTERS/Yves Herman
AURA TEO
red nose1

Σάλος έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στο γηροκομείο Βόλου.

Για την υπόθεση μίλησε στο Mega ο Αντώνης Φωκίδης, δημοσιογράφος «MyVolos.net». «Στις 25 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει και από δελτίο Τύπου του ιδρύματος, έγινε ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μέσα στη δομή του γηροκομείου Βόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση εμβολιάστηκαν 96 ηλικιωμένοι και 18 άτομα της κατηγορίας Εργαζόμενοι -Διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Πάνος Παύλος, όλα πήγαν καλά και στις 15 Φεβρουαρίου έγινε ο επαναληπτικός εμβολιασμός. Σύμφωνα με ανακοίνωση πάλι του κ. Πάνου 96 ηλικιωμένοι, όσοι και στην πρώτη διαδικασία, εμβολιάστηκαν και 15 από τους εργαζόμενους και τους διοικητικούς. Συγγενείς των τροφίμων είδαν στη δεύτερη διαδικασία εμβολιασμού άτομα ξένα προς το ίδρυμα να εισέρχονται χωρίς κάποιο πρωτόκολλο υγειονομικό (αν είχαν κάνει τεστ Covid- 19) και εμβολιάστηκαν με καταστρατήγηση της προτεραιοποίησης. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα», είπε ο Αντώνης Φωκίδη και συνέχισε αναφέροντας επίσης ότι υπάρχει βίντεο όπου η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου που είναι ξεχωριστό από διοίκηση του γηροκομείου δηλώνει η ίδια ότι τα 7 μέλη του φιλανθρωπικού σωματείου πήγαν και έκαναν εμβολιασμούς.

«Εκτός σειράς εμβολιάστηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα από το φιλανθρωπικό σωματείο, και υπήρξαν αναφορές ότι θεάθηκαν δύο εφοριακοί υπάλληλοι που ενεγράφησαν στη λίστα εμβολιασμού ως υπάλληλοι του γηροκομείου», σημείωσε ο Αντώνης Φωκίδης.

«Αυτό το γεγονός πρέπει να καταγγελθεί και να δούνε πώς ακριβώς έγινε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα και όταν δίνεις το ΑΜΚΑ, αν δεν είσαι στη λίστα, σε πετάει εκτός. Κατευθείαν παραπέμπεσαι στην Επιτροπή Διαφάνειας όταν είσαι εκτός συστήματος», απάντησε η κ. Παγώνη.

«Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ΕΟΔΥ στον επαναληπτικό εμβολιασμό έπρεπε να έχει μαζί του την πρώτη λίστα του πρώτου εμβολιασμού, γιατί επρόκειτο για δεύτερη δόση. Άρα θα έκαναν τη δεύτερη δόση όσοι από εκείνους έκαναν την πρώτη δόση. Δεν ξέρουμε πώς επελέγησαν οι άνθρωποι που δεν ήταν δικαιούχοι να κάνουν ο εμβόλιο. Οι συγγενείς που κατήγγειλαν αυτά τα πράγματα που φοβούνται για τους δικούς τους, λένε πως αυτοί οι εφοριακοί με πολλές συναλλαγές κάθε μέρα στην εφορία του Βόλου, μπήκαν μέσα στη δομή χωρίς έχει κανείς διασφαλίσει ότι τηρείται το πρωτόκολλο της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο Αντώνης Φωκίδης.

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου Βόλου

Για το θέμα μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA και ο κ. Πάνος Παύλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου Βόλου.

«Προχτές που κάναμε το δεύτερο εμβολιασμό ήταν ημέρα γιορτής. Εμβολιάστηκε η αντιπρόεδρος του γηροκομείου που είναι εφοριακός, έχει δώσει τη ζωή της για το γηροκομείο Βόλου με τεράστιες ευθύνες. Έτσι βρέθηκε στη λίστα. Ένα άτομο εμβολιάστηκε εκτός σειράς. Στον πρώτο εμβολιασμό πετάχτηκαν οχτώ εμβόλια, τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, άλλοι τρεις είχαν πυρετό, και άλλοι δύο ενώ είχαν δηλωθεί στις λίστες έφυγαν από τη ζωή. Προχθές, ένας τρόφιμος είχε πυρετό, ένας άνθρωπος που ήταν να κάνει επικείμενη εισαγωγή δεν ήρθε καθόλου γιατί είχε 1,5 μέτρο χιόνι στο χωριό του, τρία άτομα αρνήθηκαν να κάνουν», εξήγησε και τόνισε ότι οι λίστες προφανώς και διαφέρουν γιατί κάποια άτομα έφυγαν από τη ζωή.

«Ένα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένος, φυσιοθεραπέυτρια είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά πετάχτηκαν. Εμείς δεν είμαστε μόνιμη μονάδα εμβολιασμού, είμαστε μεταφερόμενη μονάδα. Βεβαίως ενημερώσαμε και τον ΕΟΔΥ, και τον γιατρό που ήταν υπεύθυνος εμβολιασμού, και μας είπαν ότι “περισσεύουν αυτά, μπορεί κάποιος να κάνει άλλος”. Ρωτήσαμε λοιπόν και λέει “βεβαίως μπορεί για να μην πάνε χαμένα”. Έτσι ήρθε άτομο εκτός γηροκομείου και έκανε το εμβόλιο, μέλος του ΔΣ. Δυστυχώς ήταν μόνο ένα άτομο, και το καταγγελλόμενο θα έπρεπε να είναι τα έξι εμβόλια που πήγαν χαμένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο στα γηροκομεία πηγαίνει μία ποσότητα εμβολίων και αν δεν μπορέσει να γίνει πετιέται.

«Ο κ. Παύλος έχει εν μέρει δίκιο. Δεν έπρεπε να πεταχτούν με τίποτα εμβόλια. Στα νοσοκομεία υπάρχει και συμπληρωματική λίστα, αν οι δικαιούχοι των εμβολίων δεν προσέλθουν στον εμβολιασμό. Αυτή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί». «Οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ έπρεπε να έχουν τη λίστα από το νοσοκομείο και να καλέσουν τους επόμενους», είπε ο κ. Παύλος.

«Μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό τηλέφωνο να ενημερώσουν το νοσοκομείο του Βόλου που έχει τις λίστες και να πάνε οι επόμενοι να εμβολιαστούν. Είναι αδύνατον να είπαν από τον ΕΟΔΥ να πετάξουν τα εμβόλια. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης του γηροκομείου σε επικοινωνία με το νοσοκομείο», σημείωσε η κ. Παγώνη.

«Ήδη έχουν ζητηθεί ευθύνες και έχω ζητήσει έκτακτο ΔΣ για το θέμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι σε μια κινητή μονάδα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παύλος.

Πηγή: iefimerida.gr 

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts