Παπαπέτρου: ” Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί με τον Κλάτενμπεργκ”

Regista Team28/12/2020
AURA TEO
red nose1

Συνέντευξη στο SDNA παραχώρησε ο διεθνής Έλληνας διαιτητής, Τάσος Παπαπέτρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για ποιο λόγο δεν μιλάτε εσείς οι διαιτητές: Η θέση του διαιτητή είναι να βρίσκεται στο γήπεδο να έχει μια καλή απόδοση, να προσπαθεί, όσο μπορεί, να μη δίνει δικαιώματα αλλά από την άλλη, όταν θα υπάρξει ένα timing να μπορεί να μιλήσει. Βέβαια, να μην υπάρχει μεγάλη συχνότητα. Καταλαβαίνεται ότι το να βγαίνει να μιλάει ένας διαιτητής, να απολογείται για το τι συμβαίνει, όλα αυτά, πόσο δε μετά από ένα παιχνίδι που μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, οτιδήποτε μπορεί να έχει συμβεί, αυτό μπορεί να σηκώσει λίγο σκόνη. Και μένα η άποψη μου είναι ότι ένας διαιτητής μπορεί να μιλάει αλλά όχι στη συχνότητα που μπορεί να το κάνει ένας άλλος, ο οποιοσδήποτε. Η θέση του διαιτητή είναι μέσα στο γήπεδο.

Να μπορεί να υπερασπίζετε τον εαυτό του: Δεν μπορεί ένας διαιτητής να κάνει μια δήλωση, μια συνέντευξη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν αυτό, κρινόμαστε μέσα από τις καταστάσεις, τις αποφάσεις μας μέσα στο γήπεδο οπότε και πάλι δεν θεωρώ ότι ένας διαιτητής μπορεί μετά από ένα παιχνίδι να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να πει το οτιδήποτε. Αυτό συμβαίνει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Γιατί γίνατε διαιτητής: Έπαιζα μπάλα μέχρι τα 14 μου, σταμάτησα αλλά λόγω σχολίων και φροντιστηρίων δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τις προπονήσεις η αλήθεια είναι. Δεν έβρισκα το χρόνο για προπόνηση. Ο πατέρας μου ήταν ένα κίνητρο για να το κάνω αυτό. Ξεκίνησα τη σχολή διαιτησίας στα 17 μου, αυτό ήταν, μπήκα σε ένα γήπεδο, έπαιξα τα πιτσιρίκια, που λένε στην αρχή για να έρθει λίγο η τριβή με το γήπεδο και αυτό ήταν.

«Η διαιτησία είναι μικρόβιο»

Λέμε ότι για να γίνεις διαιτητής πρέπει να έχεις και μια λόξα: Ναι, ισχύει. Είναι μικρόβιο, όταν ασχολείσαι με ένα πράγμα και το αγαπάς και το θέλεις τόσο πολύ, μετά δεν γίνεται. Όταν ξεκίνησα και έπαιξα με τα πιτσιρίκια, είπα ότι «αυτό είναι μου αρέσει». Όπως με τη δημοσιογραφία, όπως ο ποδοσφαιριστής, μετά εθίζεσαι και γι’ αυτό προχωράς.

Δεν σας επηρέασε το γεγονός ότι ο κόσμος, ο Τύπος τους βρίζεις τους διαιτητές: Η αλήθεια είναι όπως την περιγράφετε. Όταν ένας ποδοσφαιριστής χάσει ένα γκολ σε άδειο τέρμα θα ειπωθεί κάτι και τελείωσε, αν ένας διαιτητής θα κάνει λάθος ένα πέναλτι, μπορεί να συζητηθεί μια εβδομάδα, ένα μήνα. Εννοείται το ήξερα ότι βρίζουν τους διαιτητές, όμως εγώ είμαι αυτός που θα έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου, να έχω την καλύτερη απόδοση, ώστε να έχω τα λιγότερα αρνητικά σχόλια πριν ή μετά από ένα παιχνίδι.

Πως αντιμετωπίζετε μια αρνητική κριτική; Έχουμε δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να πει και να κάνει ότι θέλει. Όλοι κρινόμαστε. Πλέον ξέρω ότι είτε πας καλά, είτε δεν πας, κάτι θα ειπωθεί. Εγώ συγκεκριμένα δεν έχω πρόβλημα με αυτό το πράγμα. Ξέρεις ότι ο διαιτητής πουλάει, οπότε αν θα μπεις στη διαδικασία να πεις τι θα γραφτεί εδώ, τι θα γραφτεί εκεί, νομίζω ότι θα κάνεις πιο πολύ κακό στον εαυτό σου παρά να πεις ότι θα ασχοληθείς τι θα γραφτεί για μένα. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι θα γραφτεί κάτι για μένα, πριν ή μετά το παιχνίδι.

Το άγχος πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι ή την στεναχώρια μετά από ένα αγώνα, την μεταφέρεται στην οικογένεια; Είναι σχετικό. Λογικό είναι όταν θα παίξεις ένα μεγάλο παιχνίδι, να υπάρχει το ωραίο το άγχος, το φυσιολογικό. Για μένα, βοηθάει και το περιβάλλον που έχεις δίπλα σου και πως σου μεταφέρει την ενέργεια πριν και μετά. Το μετά ξέρεις ότι θα συζητηθούν πράγματα όμως στο χέρι μας είναι να μην υπάρχει αυτή η περίεργη κατάσταση οπότε καλό είναι με τους ανθρώπους που έχεις τριγύρω σου να το διαχειρίζεσαι πολύ σωστά. Δεν είναι εύκολο. Για όλα τα επαγγέλματα συμβαίνει αυτό, όχι μόνο για τον διαιτητή.

Το ματς που τον σημάδεψε

Για το Λάρισα – Πανσερραϊκός το 2012 και το οφσάιντ που είχε υποδείξει έπειτα από πλάγιο: Ο συνάδελφος βοηθός σταμάτησε για λόγους υγείας. Μέσα από τέτοιες καταστάσεις διορθώνεσαι και σαν άνθρωπος και πρωτίστως σαν διαιτητής όταν ξέρεις ότι αυτό έχει σηκώσει πάρα πολύ φασαρία. Μετά από αυτό πρέπει να ξέρεις τι πρέπει να διορθώσεις, τι πρέπει να κάνεις, τι πήγε είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων.

Σας ενοχλεί όταν θίγουν την εντιμότητα σας; Ο κάθε διαιτητής ξέρει ο ίδιος την εντιμότητα του, δεν μπορείς να αποδείξεις αν είσαι ελέφαντας στον οποιοδήποτε σου πει ότι θέλει. Αν συναντήσεις έναν άνθρωπο στο δρόμο και σου πει κάτι, θα τον ακούσω, θα συζητήσω. Μου έχει συμβεί μετά από ένα παιχνίδι και μου είχε εκφράσει την απορία του και φτάσαμε να συζητάμε 25 λεπτά στο πεζοδρόμιο.

Στο φιλικό σου περιβάλλον έχει τύχει να σου πουν «γιατί ρε Τάσο σφύριξες αυτό»; Και οι φίλοι μου και το περιβάλλον μου μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους, εννοείται. Θα πρέπει να μάθεις να τα ακούς όλα, όχι μόνο τα καλά. Ο χώρος που είμαστε, δεν θα ακούς μόνο καλά λόγια, θα ακούς και κακά. Θα κάνεις ένα λάθος και θα ακούσεις άσχημη κριτική. Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια ωραία κουβέντα με έναν άνθρωπο και να κάτσεις να του εξηγήσεις τι έχει γίνει, πως το είδες στο γήπεδο, τι έχει συμβεί… Τον φέρνεις στα νερά σου, καταλαβαίνει τι είναι αυτό που έχεις δει στο γήπεδο οπότε είναι πολύ σημαντικό να του μεταφέρεις την άποψη σου μέσα από το γήπεδο και την προσωπική σου εμπειρία

Υπήρξε ποτέ κάποιος από το περιβάλλον σας που θέλησε να σας προσβάλει για μια διαιτησία; Όχι ποτέ αλλά υπήρξε πολύ έντονη κουβέντα για κάποια διαιτητική μου απόφαση, δεν ήταν σε παιχνίδι Σούπερ Λιγκα. Β’ Εθνικής και τηλεοπτικό. Η κουβέντα ήταν σε όμορφα πλαίσια, δεν τσακωθήκαμε. Είπαμε τις απόψεις μας και τελείωσε εκεί. Είναι μεγάλο πράγμα όταν μιλάς με τον κόσμο και επικοινωνείς μαζί του, τι συνέβη, τι δεν συνέβη… Ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να βλέπει τον διαιτητή στο γήπεδο και την άλλη να τον πετύχει και να του εξηγήσει τι σφύριξε, πως… Μεγάλο πράγμα, το εκλαμβάνει με άλλο μάτι.

Η κρίση των media, του κόσμου, των παρατηρητών, των ποδοσφαιριστών; Τι μετράει περισσότερο για εσάς; Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Αν η απόδοση σου είναι πραγματικά καλή, ξέρεις ότι θα ακούσεις καλά λόγια, βέβαια μπορεί να ακούσεις και άσχημα σε μια καλή απόδοση.

Έχω μιλήσει με παλιούς διαιτητές που μου είπαν ότι τους ενδιέφερε τι θα πει ο ποδοσφαιριστής: Τα τελευταία τρία χρόνια που έχω βραβευτεί ως ο καλύτερος διαιτητής, όταν με είχαν ρωτήσει τι είναι αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι αυτό που μόλις είπατε… Ο διαιτητής συναναστρέφεται με τους ποδοσφαιριστές κάθε Κυριακή στο γήπεδο, όταν η επικοινωνία σου και η σχέση είναι καλή το εκλαμβάνεις και αυτό είναι σημαντικό στο να προχωράς, είναι ένα κίνητρο στο να έχεις καλύτερη απόδοση για να δικαιώσεις αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Το να έχεις μια καλή απόδοση και ταυτόχρονα οι παίκτες να σε ψηφίζουν ως τον καλύτερο Έλληνα διαιτητή σου κάνει ένα κλικ παραπάνω να λες ότι άλλη μια Κυριακή, θα δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Αυτό είναι το κίνητρο, η σχέση σου με τους ποδοσφαιριστές πρωτίστως.

Ποιο είναι το χειρότερο και πιο το πιο δύσκολο: Χειρότερο με την έννοια ότι ήταν το περιστατικό στη Λάρισα το 2012, είχε συμβεί αυτό το άσχημο περιστατικό, το έβαλα στο μυαλό μου, το δούλεψα, κατάλαβα τι είχε συμβεί αλλά το έβαλα στο μυαλό μου για το μετά, να με διορθώσει και σαν άνθρωπο και σαν διαιτητή, ήταν από τις περίεργες στιγμές της καριέρας μου.

Το πιο δύσκολο; Το πιο δύσκολο παιχνίδι… όσα ντέρμπι έχω παίξει έχουν την δικιά τους δυσκολία, δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιο, γιατί είναι πολλά τα ντέρμπι που έχω παίξει, πολλές οι καταστάσεις πριν από τα παιχνίδια, οι καταστάσεις μετά, δεν έχω να ξεχωρίσω κάποιο.

Τα ελληνικά ντέρμπι

Σας λείπουν τα ντέρμπι; Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει Έλληνας διαιτητής που να μην θέλει να παίξει τα μεγάλα ντέρμπι στη χώρα του. Δεν γίνεται, δεν το λέω υποτιμητικά για τα άλλα παιχνίδια αλλά εννοείται ότι ένας διαιτητής θέλει να παίζει και τα μεγάλα παιχνίδια στη χώρα του, έχουν μεγάλη χάρη, άλλη οντότητα, είναι διαφορετικό κομμάτι.

Δεν σας φοβίζουν, αντίθετα σας φτιάχνουν; Εμένα, αν με ρωτήσετε για τον εαυτό μου, δεν με φοβίζει κανένα ντέρμπι. Ένας διαιτητής αναδεικνύεται μέσα από αυτά τα παιχνίδια, πόσο δε αν τα πάει καλά. Είναι μεγάλο πράγμα το να αντιμετωπίζεις μεγάλες ομάδες σε ένα γήπεδο, με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ξέρεις τι έχεις να διαχειριστείς… Αυτά τα παιχνίδια σε κάνουν να δυναμώνεις διαιτητικά αλλάζει η προσωπικότητα σου σαν διαιτητής. Είναι διαφορετικό αυτό το κομμάτι. Δεν το λέω υποτιμητικά για άλλες ομάδες, απλά τα ντέρμπι είναι ντέρμπι, το λέει από μόνη της η λέξη.

Υπάρχει γήπεδο στην Ελλάδα που παίξατε και έχετε φοβηθεί; Όχι δεν έχω φοβηθεί. Να υπάρξει κάτι να φοβηθώ, όχι. Να πεις, «τι έχει να γίνει τώρα», ότι ντέρμπι έχω παίξει, έχει συμβεί. Το λέμε και μόνοι μας είναι ένα ντέρμπι, μπορεί να προκαλέσει ένταση, νεύρα, οτιδήποτε. Αλλά να φοβηθώ σε κάποιο γήπεδο όχι

Ποιο είναι το πιο δύσκολο γήπεδο στην Ελλάδα, διαιτητικά: Η Λεωφόρος, το Καραϊσκάκη και η Τούμπα. Η Λεωφόρος για παράδειγμα είναι αυτό που λέμε «κλουβί». Μικρό σε χωρητικότητα αλλά νιώθεις τον κόσμο τριγύρω σου, και πόσο δε, όταν είναι ένα ντέρμπι. Η Τούμπα έχει αυτή την ένταση, τη δύναμη από την εξέδρα που την καταλαβαίνεις, τη νιώθεις από το πρώτο λεπτό και το Καραϊσκάκη έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με την Τούμπα, καταλαβαίνεις το πάθος και την ένταση από την πρώτη στιγμή οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και σε αναγκάζει να είναι κι εσύ συνέχεια στην τσίτα.

Μπορεί να επηρεάσει κάποιον διαιτητή αυτή η ατμόσφαιρα: Για μένα αν με ρωτάτε, δεν πρέπει να επηρεαστεί από αυτό το θέμα. Είναι και στην προσωπικότητα του κάθε διαιτητή πως το αντιμετωπίζει.. Εγώ, μετά από τα ντέρμπι που έχω παίξει, αντιμετωπίζω όλα τα γήπεδα το ίδιο και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να κάνει ένας διαιτητής για να είναι σωστή η απόδοση του μέσα στο γήπεδο.

Τώρα με τα άδεια γήπεδα, είναι περίπατος για έναν διαιτητή να σφυρίξει ένα ματς: Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει. Θεωρώ ότι ο κόσμος δίνει άλλη χάρη σε ένα παιχνίδι, το καταλαβαίνεις, ενεργοποιεί και σένα. Το να μην έχει κόσμο το γήπεδο, η όλη αυτή η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική και για τους παίκτες όχι μόνο για τους διαιτητές. Είναι ωραίο το να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο.

Υπήρξαν στιγμές που σας έβριζε κόσμος στο γήπεδο και θέλατε να γυρίσετε και να απαντήσετε, όταν ήσασταν νέος; Αυτό μπορεί να συμβεί από την πρώτη μέρα που ξεκινάς τη διαιτησία μέχρι και τώρα που μπορείς να παίξεις το μεγαλύτερο παιχνίδι στην Ελλάδα. Ξέρεις όμως, ότι αυτοί οι άνθρωποι το κάνουν αυτό ίσως για να σου προκαλέσουν ένταση, πίεση οπότε πρέπει να το βάλεις στο μυαλό σου και να προχωρήσεις χωρίς αυτά να σε επηρεάσουν.

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Νομίζω ότι αυτό έρχεται με την τριβή, με τον χρόνο… Εμένα δεν με επηρεάζει αυτό το κομμάτι. Για έναν άλλο διαιτητή μπορεί να τον επηρεάζει. Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά αλλά για μένα, δεν με επηρεάζει. Σε όποιο γήπεδο να μπω θα καταλάβω και θα νιώσω το ίδιο πράγμα.

Αισθανθήκατε ποτέ ότι μια ομάδα, ένας παράγοντας θέλει να σας επηρεάσει για να σφυρίξετε υπέρ του. Είχατε ποτέ κάποιο περιστατικό; Δεν έχει γίνει ποτέ… ποτέ… ποτέ… ποτέ. Προσωπικά με μένα δεν έχει γίνει ποτέ.

Πόσο σας επηρεάζει να διαβάζετε πριν από παιχνίδια ανακοινώσεις ομάδων ή άρθρα από συγκεκριμένα Μέσα: Με αυτό το κομμάτι πρέπει να προσαρμοστεί και ειδικά όταν το επίπεδο σου είναι υψηλά διαιτητικά, ξέρεις ότι αυτά θα τα βρίσκεις μπροστά σου πριν από ένα παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του και μετά το τέλος του. Οπότε προσαρμόζεσαι, δεν δίνεις σημασία, τα αφήνεις στην άκρη και μπαίνεις μέσα στο γήπεδο για να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Αισθάνεστε ότι τα media βλέπουν κάποιες στιγμές τους διαιτητές σαν τους σάκους του μποξ; Δεν θα το πω αυτό το πράγμα. Απλά ο διαιτητής είναι το πιο εύκολο θύμα ώστε να πεις τι έχει πάει καλά, τι έχει πάει στραβά σε ένα παιχνίδι και τι έχει στραβώσει. Είναι το πιο εύκολο πράγμα για να τα ρίξεις πάνω του..

Πόσο επηρεάζει έναν διαιτητή ότι στην Ελλάδα έχουμε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες στις ομάδες: Δε νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει έναν διαιτητή αν δείχνει τον καλύτερο του εαυτό. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα, το γήπεδο είναι ο καθρέφτης. Αν μπαίνεις μέσα σε ένα γήπεδο και έχεις μια καλή απόδοση μετά ποιος μπορεί να σου προσάψει κάτι, όποιος και αν είναι ο παράγοντας στην Ελλάδα. Όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο, όλα αυτά πρέπει να τα «ξεχνάς», να μην υπάρχει τίποτα τριγύρω σου που να σε προβληματίζει, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να μην δώσεις δικαίωμα σε κανένα να σου μιλήσει.

Πείτε μου ένα περιστατικό που ήρθατε σε δύσκολη θέση από παράγοντα ομάδας και πως το διαχειριστήκατε: Περιστατικό με μένα στα αποδυτήρια δεν μου έχει τύχει κάτι, έμαθα όμως μετά ότι μπορεί να ειπώθηκε κάτι, να έβγαλα κάποια ανακοίνωση, το έβαλα στην άκρη και μετά συνέχισα να κάνω αυτό που έπρεπε να κάνω. Το να ακούσεις παράπονα από κάποιον παράγοντα ομάδας στα αποδυτήρια, εννοείται ότι έχει ειπωθεί και από πολλές ομάδες. Δεν είναι από κάποια συγκεκριμένη. Μετά από ένα παιχνίδι έχει τύχει πολλές ομάδες, αν έχει στραβώσει ένα παιχνίδι από μία διαιτητική απόφαση, να ακούσεις παράπονα από παράγοντες ομάδων, εννοείται ότι έχει γίνει, όχι από κάποια ομάδα συγκεκριμένα, από ομάδες. Το καταλαβαίνεις εκείνη την ώρα, αφουγκράζεσαι τα κλίμα, ένας διαιτητής μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Ποιο είναι το πιο σκληρό σχόλιο που έχετε διαβάσει εναντίον σας. Να ξεχωρίσω σκληρό, άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο δεν υπάρχει, θεωρώ όμως ότι όλα τα σχόλια τα βάζω σε μια κατηγορία, ξέρω ότι θα γραφτούν πράγματα πριν από ένα παιχνίδι. Είμαι συνηθισμένος πλέον… Στην Ελλάδα ασχολούμαστε πολύ με αυτό το κομμάτι, άρα κι εγώ πρέπει να τα συγκεντρώσω να τα βάλω στην άκρη, να μπω πάρα πολύ συγκεκριμένος και να κάνω αυτό που πρέπει. Έχουν γραφτεί πράγματα, δεν μπορώ όμως, να ξεχωρίσω κάποιο. Και θα συνεχίσουν να γράφονται…

Κομμάτια για το οικογενειακό περιβάλλον: Μπαίνει στην άκρη το οικογενειακό περιβάλλον, δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Για μένα να γραφτεί κάτι, μπορεί, το οικογενειακό περιβάλλον όμως, είναι άλλο κομμάτι. Για τον οποιοδήποτε διαιτητή, δημοσιογράφο, για τον οποιοδήποτε. Το ποδόσφαιρο είναι το ποδόσφαιρο.

Κάνετε scouting στους ποδοσφαιριστές των ομάδων πριν τα ματς: Ένας διαιτητής δεν πάει να παίξει έναν αγώνα και πριν τον αγώνα τελειώνουν όλα. Ο διαιτητής όταν μάθει τον ορισμό του, δουλεύει πάρα πολύ. Μιλάει με τους βοηθούς του, θα ψάξει να βρει ποιος παίκτης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ποια ομάδα θα κάνει περισσότερες φάσεις, ο διαιτητής είναι αναγκασμένος να κάνει το scouting. Όπως το κάνουν οι ομάδες για τους αντιπάλους έτσι το κάνουν οι διαιτητές για τους «προβληματικούς» παίκτες για να προλάβουν καταστάσεις μαζί τους.

Πείτε μου έναν παίκτη που είναι δύσκολος: Δεν είναι να σταθώ σε έναν παίκτη συγκεκριμένα και δεν το λέω για να αποφύγω την ερώτηση, υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες. Ο παίκτης που προσπαθεί να σε ξεγελάσει ή που τραβάει μέσα στην περιοχή, του μιλάτε πριν το παιχνίδι; Είναι πολύ μεγάλο πράγμα όταν έχεις εντοπίσει έναν παίκτη που έχει μια ευαισθησία να τραβάει ή να πέφτει μέσα στην περιοχή, να του μιλήσεις. Ο παίκτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το θέλει αυτό το πράγμα, έχει ένταση, πίεση, βέβαια τα ίδια αισθήματα τα έχει και ο διαιτητής… Αυτή η επικοινωνία είναι αυτό που μπορεί να τους φέρει και κοντά…

Έχει χρειαστεί να μιλήσετε σε κάποιον παίκτη αυστηρά; Αυστηρά θα μιλήσεις όταν δεις ότι και η συμπεριφορά του απέναντι σου δεν είναι η καλύτερη. Άσχημα δεν είναι ωραίο να μιλάς αλλά ένταση θα υπάρξει ανάμεσα σε έναν παίκτη και έναν διαιτητή. Όταν θα γίνει αυτό θα το καταλάβει και ο παίκτης και ο διαιτητής και μετά θα είναι σα να μην τρέχει τίποτα γιατί θα καταλάβει και ο παίκτης, ότι και ο διαιτητής έχει ένταση εκείνη τη στιγμή. Μετά θα έρθει και θα σου πει «όλα καλά».

Σε στιγμές έντασης ανάμεσα σε παίκτες, ο διαιτητής πρέπει να κλείνει τα αυτιά του ή πρέπει να είναι αυστηρός; Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αυτό είναι που τους κάνει να υπάρξει ένταση μέσα στο παιχνίδι, να ανταλλάξουν κάποια λόγια… Εννοείται ότι θα υπάρξουν και αυτές οι στιγμές αλλά πρέπει να υπάρξει το σωστό timing για να τα διαχειριστείς σωστά. Είναι μεγάλο πράγμα όταν θα έρθει αυτή η στιγμή να ξέρεις πως θα το διαχειριστείς. Ο ποδοσφαιριστής το έχει ανάγκη εκείνο τη στιγμή να νιώσει τον διαιτητή καλά δίπλα του.

Η στοχοποίηση του Ολυμπιακού στη σύζυγο του

Η σύζυγος σας πριν από λίγο καιρό εργαζόταν στο Open, τώρα στον ΣΚΑΙ, κάποια στιγμή είδατε μια ανακοίνωση από τον Ολυμπιακό. Πως το διαχειριστήκατε; Η σύζυγος μου ήταν δημοσιογράφος πριν την γνωρίσω, έχει τη δικιά της πορεία στο δικό της χώρο, οπότε αυτό το κομμάτι ούτε καν το ανακατεύω στο κομμάτι της διαιτησίας, δεν είναι κάτι που με επηρεάζει. Μπορεί του χρόνου να δουλέψει σε ένα άλλο κανάλι, αλλού πιο μετά, δεν με επηρεάζει καν αυτό το κομμάτι, τα βάζω όλα στην άκρη και κάνω αυτό που πρέπει να κάνω στα παιχνίδια. Δεν θέλω να συνδυάσω στο μυαλό μου ότι η γυναίκα μου εργάζεται σε αυτό το κανάλι και να ειπωθεί αυτό και αυτό, δεν θέλω να ασχοληθώ.

Δεν σας ενοχλεί όμως; Όχι, τώρα πλέον δεν με ενοχλεί. Ξέρω ότι επειδή η γυναίκα μου βρίσκεται εκεί, είναι ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθούν παραπάνω και με εκείνη σε αυτό το κομμάτι, οπότε σας είπα ότι αυτό το κομμάτι θέλω να το βάλω στην άκρη και να μην ασχοληθώ καθόλου με ότι ειπωθεί.

Όταν συνέβη, με την ανακοίνωση, πως το διαχειριστήκατε; Όλα καλά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Όλα καλά, συνεχίζεις, μπαίνεις στο γήπεδο και παίζεις το παιχνίδι σου. Δεν μπορείς να το αλλάξεις, είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Όπως αυτό που σας είπα, θα πας να παίξεις ένα παιχνίδι, την επόμενη ημέρα θα πας και θα δεις ένα εξώφυλλο, τη γυναίκα μου, εμένα τον ίδιο… Τι θα κάνεις; Δεν θα ξαναμπείς να παίξεις; Θα σε επηρεάσει, είναι πολύ χειρότερο; Τα αφήνεις στην άκρη και συνεχίζεις και παίζεις.

Το όνειρο σας ως διεθνής διαιτητής είναι προφανώς το Παγκόσμιο Κύπελλο; Όταν ξεκινάς διεθνής, παίζεις κάποια τουρνουά, μετά Europa League που παίζω τώρα, Εθνικές ομάδες, μετά ξέρετε, μεγαλώνουν οι στόχοι σου οπότε είναι πολύ σημαντικό στην καριέρα ενός διαιτητή να βάζει τους σωστούς στόχους στο σωστό timing και να προχωράει με ένα μπούσουλα, ήρεμα και σωστά.

Είχατε πρότυπα, Έλληνα ή ξένο διαιτητή; Αφήνουμε τον πατέρα σας στην άκρη: Εντάξει ναι, πρότυπο δεν θέλω να πω ότι είχαν κάποιον. Από κάθε διαιτητή όμως, έπαιρνα και κάτι. Υπήρχαν πάρα πολλοί διαιτητές που θα πάρεις κάτι από αυτόν. Είναι πράγματα που παίρνεις, τα σκέφτεσαι, τα βάζεις καλά στο μυαλό σου…

Πείτε μου 1-2 πρόσωπα που σας άρεσε να βλέπετε να σφυρίζουν; Ο Κολίνα, ήταν μια προσωπικότητα πάρα πολύ έντονη διαιτητικά. Ένας διαιτητής που θα πάρεις πράγματα από αυτόν. Το ύφος, το στυλ του;

Από την Ελλάδα; Έχουν περάσει πολλές προσωπικότητες, ο Κύρος Βασάρας είναι ένα τρανό παράδειγμα. Που έχει φτάσει τώρα, τι έχει κάνει στον χώρο οπότε έχεις να πάρεις πράγματα από αυτούς.

Η σύζυγος σας βλέπει τα παιχνίδια; Σας κριτικάρει; Ναι, τα βλέπει τα παιχνίδια, ξέρει πως είμαι, με βλέπει, καταλαβαίνει, θα συζητήσουμε μετά το παιχνίδι αλλά μέχρι εκεί. Δεν θέλω και η ίδια με αυτό το κομμάτι να τρελαίνεται και να αγχώνεται τόσο πολύ.

Εκτιμώ ότι σας… τσαντίζει, ότι δεν σφυρίζετε ελληνικά ντέρμπι: Δεν είναι θέμα να τσαντίζεσαι απλά είναι αυτό που σας είπα, η επιθυμία του κάθε διαιτητή είναι να παίξει ένα μεγάλο παιχνίδι. Εγώ έχω παίξει αρκετά παιχνίδια δόξα το Θεό και καταλαβαίνω πως είναι να παίζεις ντέρμπι στην Ελλάδα.

Πως είναι; Εντάξει, είναι… είναι… Είναι όλη η προετοιμασία μέσα στην εβδομάδα, το τι πρέπει να κάνεις, να κάτσεις να διαχειριστείς πράγματα μέσα στο μυαλό σου, να ηρεμήσει το μυαλό σου, να περάσεις στιγμές χαλάρωσης μέσα στο σπίτι, να μη δημιουργείς εντάσεις με ποδοσφαιρικά θέματα, όλα αυτά να κάτσεις να τα βλέπεις πολύ προσεκτικά, το scouting. Είναι συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να προετοιμαστείς πριν από ένα ντέρμπι…

Από την άλλη είναι και αυτοί που λένε ας σφυρίξουν οι ξένοι τα ντέρμπι και οι Έλληνες τα ήρεμα: Οκ, εντάξει.Επιθυμία του κάθε διαιτητή είναι να παίξει ένα μεγάλο παιχνίδι. Εντάξει, τώρα έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούμε να παίξουμε αλλά εγώ θεωρώ ότι ένας Έλληνας διαιτητής, θα γίνει διαιτητής μέσα από τα μεγάλα παιχνίδια.

Τι εννοείται «όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούμε να παίξουμε»; Με τους ξένους που έρχονται, είναι μια σεβαστή απόφαση που έχει πάρει η Ομοσπονδία.

Εκτιμάτε ότι οι Έλληνες διαιτητές με την απόδοση τους τα τελευταία 5-10-20-30, έχουν ευθύνη για να φτάσουμε στο σημείο να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές τα μεγάλα παιχνίδια. Δεν θέλω να αναφερθώ στο παρελθόν. Το επίπεδο των διαιτητών τώρα είναι πολύ διαφορετικό. Είναι άλλες οι ηλικίες, μορφωμένα παιδιά.

Το πρόβλημα είναι εδώ και πολλά χρόνια, το καταλαβαίνεται και το ξέρετε; Εννοείται. Έχει παρθεί μια απόφαση την οποία προφανώς για πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, αυτός είναι και ο λόγος που έρχονται οι ξένοι διαιτητές αλλά εμείς είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε εμείς που θα παίξουμε στα μεγάλα ντέρμπι και όχι οι ξένοι διαιτητές Γι’ αυτό σας είπα ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, προφανώς γι’ αυτό η Ομοσπονδία έχει πάρει αυτή την απόφαση αλλά είμαστε εμείς εδώ και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε Έλληνες διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια

Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση, πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια; Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση ότι γιατί δεν θέλω να σας πω αλλά γιατί δεν ξέρω πως θα τσουλήσει όλη αυτή η κατάσταση. Πως θα πάει το σκεπτικό με τους ξένους διαιτητές, αν σταδιακά θα παίξουν και κάποιοι Έλληνες, γι‘ αυτό δεν έχω να σας απαντήσω, δεν είναι ότι δεν θέλω.

«Ο Περέιρα προσπάθησε για εμάς»

Η άποψη σας για τον Μέλο Περέιρα; Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος. Ο κ. Περέιρα προσπάθησε πάρα πολύ για εμάς, έκανε πράγματα για εμάς, και αυτός σεβάστηκε την απόφαση να παίζουν ξένοι διαιτητές, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι το ίδιο. Ο κ. Περέιρα είναι άλλο, ο κος Κλάτενμπεργκ άλλο οπότε… Πάντως, ο κ. Περέιρα πρόσφερε για εμάς πράγματα.

Υπάρχουν πολλοί που τον κατηγορούν ότι δεν ασχολήθηκε με το βάθος της ελληνικής διαιτησίας: Όχι, ασχολήθηκε πάρα πολύ με εμάς απλά έπεσε στο timing με τον ερχομό των ξένων διαιτητών και ίσως γι’ αυτό ασχολήθηκαν πιο πολύ μαζί του. Ασχολήθηκε πολύ με εμάς πάντως, δεν είναι ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με εμάς ή με την εκπαίδευση μας. Απλά ήταν το timing τέτοιο που ήταν και οι ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα

Ύμνοι για τον Κλάτενμπεργκ

Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί… Από την πρώτη μέρα που πάτησε στην Ελλάδα ήταν δίπλα μας, να μας μιλήσει, να μας μεταφέρει τις παραστάσεις του διαιτητικά που είναι πάρα πολύ μεγάλες, είναι μια πολύ έντονη προσωπικότητα και να ξέρετε ότι οι Έλληνες διαιτητές είναι χαρούμενοι με αυτό το κομμάτι, το πώς μας μεταφέρει, πως μας λέει να διορθώνουμε τα λάθη μας, η εκπαίδευση του, οπότε θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς, να μπορούμε να πάρουμε πράγματα από αυτόν.

Τι σχέσεις έχετε μαζί του; Όπως σας είπα είναι μια έντονη προσωπικότητα, έχει ένα έντονο ταμπεραμέντο, έχει έρθει σε μια χώρα που θέλει να κάνει έργο, θέλει να δουλέψει πάνω στην εκπαίδευση των διαιτητών και έχει ένα μοναδικό τρόπο αυτό να το μεταφέρει σε εμάς. Το να κάνεις ένα λάθος, θα στο πει, θα στο μεταφέρει, τι πρέπει να κάνεις, να δουλέψεις, να το αποφύγεις την επόμενη φορά οπότε είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να παίρνεις πράγματα και να τα δουλεύεις σωστά.

Έχω την αίσθηση ότι είναι πιο έντονη προσωπικότητα από την Περέιρα. Είναι πιο έντονη προσωπικότητα, είναι διαφορετικός άνθρωπος στο περνάει πολύ πιο έντονα αυτό που πρέπει να κάνεις και πιστέψτε με ότι αυτό αρέσει στους Έλληνες διαιτητές

Για διαρροές σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη διαιτητών με Κλάτενμπεργκ: Δε νομίζω ότι ισχύει ότι γι’ αυτό σταμάτησαν οι τηλεδιασκέψεις. Η επιτροπή παίρνει τη δική της απόφαση πότε θα μιλάμε και πότε δεν θα μιλάμε για τις τηλεδιασκέψεις. Πάντα οι σχέσεις μας με τον κύριο Κλάτενμπεργκ ήταν πάρα πολύ καλή πριν τα παιχνίδια και μετά. Προετοιμαζόμασταν πάρα πολύ σωστά όλοι και πριν τα παιχνίδια, τι πρέπει να προσέξουμε όπως και μετά τα παιχνίδια που αναλύουμε τις φάσεις μας.

Συμφωνείται με τον δημόσιο σχολιασμό των φάσεων κάθε Τρίτη; Είναι απόφαση του κυρίου Κλάτενμπεργκ και είναι σεβαστή. Εφόσον έχει διαλέξει να το κάνει, εννοείται ότι καλά το κάνει. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του. Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε με αυτό που κάνει, εννοείται ότι συμφωνούμε

Πως νιώθετε όταν έρχεται την επόμενη μέρα και λέει δημόσια ότι ο Παπαπέτρου δεν ήταν σωστός σε αυτό που σφύριξε: Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο κάθε διαιτητής στην κάθε τηλεδιάσκεψη μετά τους αγώνες, εγώ έχω καταλάβει στις κριτικές που κάνει μετά τα παιχνίδια, ότι επικοινωνούμε πολύ ωραία, έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία, τι πρέπει να διορθώσουμε, τι έχουμε κάνει λάθος, μας το μεταφέρει και αυτό είναι. Και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό. Όταν έχεις κάνει λάθος και το βλέπεις, δεν γίνεται να του αλλάξω την απόφαση αν έχω κάνει λάθος.

Σε ποια απόφαση έχετε κάνει λάθος και σας το είπε; Δεν θυμάμαι κάποια απόφαση, ότι έχει βγάλει στη δημοσιότητα αυτά ήταν. Κάποιο συγκεκριμένο να μου τονίσει, δεν υπήρχε κάτι.

Συμφωνείτε να δίνονται στη δημοσιότητα οι συνομιλίες του διαιτητή με τον VAR; Δεν είναι αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Η εκάστοτε επιτροπή παίρνει μια απόφαση και το διαχειρίζεται όπως θέλει εκείνη. Ο κ. Κλάτενμπεργκ διάλεξε οι διάλογοι μας να βγούνε, αν με ρωτάτε, καλά έχει κάνει…

Οι άνθρωποι της διαιτησίας λένε ότι αυτό δεν είναι σωστό λόγω της έντασης της στιγμής στον αγώνα: Ξέρεις ότι πάντα μέσα στα παιχνίδια θα υπάρχουν εντάσεις, ότι θα ειπωθούν πράγματα, οπότε αν θα βγει κάποια συνομιλία στον αέρα θα πρέπει ο κάθε διαιτητής να είναι προσεκτικός στο τι θα πει και τι θα κάνει απλά σας ξαναείπα ότι εφόσον έχει παρθεί αυτή η απόφαση, εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα, να προσέχουμε με τη συμπεριφορά μας με τους παίκτες, με τα πάντα

Το VAR και οι τηλεκριτικοί

Και με το VARγίνονται λάθη: Αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Το VAR είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του διαιτητή. Οκ θα γίνει λάθος, θα μου πείτε ότι χειρίζεται από ανθρώπινα χέρια, οκ αλλά σας ξαναλέω ότι αυτό γίνεται παντού στην Ευρώπη, στον κόσμο. Έχουν γίνει λάθη μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα το var είναι για δεύτερη χρονιά, άλλες καταστάσεις, άλλες προοπτικές, είναι διαφορετικό κομμάτι και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Περιγράψτε μας μια ενδοεπικοινωνία: Αν βλέπουμε ότι παίρνουμε πολύ χρόνο για μια φάση, πάει να πει ότι είναι μια δύσκολη απόφαση, ότι υπάρχει επικοινωνία να δουν τι έχει συμβεί και τι δεν έχει συμβεί, να καταλήξουν κάπου, να υπάρξει το σωστό πλάνο για να το δει ο διαιτητής… Είναι διαφορετικό που το βλέπει ένας άνθρωπος από την τηλεόραση και είναι αλλιώς όταν είσαι στο δωμάτιο και αλλιώς όταν μεταφέρετε όλο αυτό στο διαιτητή που είναι στο γήπεδο.

Είναι πιο σωστό να μεταφέρεται στον διαιτητή να πάει στο VAR να το δει για να αποφασίσει; Επειδή ακούγονται πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο κομμάτι. Το VAR έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα, οπότε αυτά πρέπει να τηρούμε. Το τι έχει ειπωθεί για το αν αυτός θα πρέπει να πάει να το δει ή όχι, δεν θα πάρω θέση. Το VAR έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα, συγκεκριμένες διαδικασίες και πρέπει να μάθουμε να το λειτουργούμε έτσι όπως πρέπει.

Θα αναφερθώ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα, τη φάση του Χασάν με τον Λισγάρα. Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση σας αλλά περιγράψτε μας τι σας ειπώθηκε. Δεν έχω να πω κάτι, η συνομιλία μας βγήκε στον αέρα, αυτό που ακούστηκε, ακούστηκε, πήρα την απόφαση μου και τελείωσε. Δεν έχω να αναλύσω, να πω κάτι παραπάνω. Στις συνομιλίες ακούγονται τα πάντα, τι μπορεί να σου έχει πει ο var, τι αποφασίζεις εσύ…

Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε διαιτητή και var: Δεν θέλω να πω ότι υπάρχει διαφωνία. Απλά ένας διαιτητής από το var βλέπει τη φάση από πολλές λήψεις και ένα διαιτητής από το γήπεδο βλέπει μια φάση, μια φορά.

Μπορεί εκεί να παίξει ο εγωισμός του διεθνή διαιτητή, να το πάρει πάνω του; Όχι, δεν πρέπει να παίξει κανένας εγωισμός ρόλο. Όταν έχει δει ο var τι έχει γίνει και είναι ξεκάθαρα λάθος αυτό που έχει συμβεί, θα πρέπει να αλλάξεις τη γνώμη σου.

Για τηλεκριτικούς, πως αντιδράτε στην κριτική τους; Ο κ. Βαρούχας είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο της διαιτησίας, πρόεδρος του συνδέσμου Αθηναίων Διαιτητών τόσα χρόνια, με εμπειρία στην τηλεκριτική, δε νομίζω ότι μπορεί να δει διαφορετικά από αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος. Έχει την εμπειρία να κρίνει μια φάση, να ξέρει τι θα πει, το ότι είμαστε από τον ίδιο σύνδεσμο δεν σημαίνει κάτι. Αν ο Παπαπέτρου κάνει λάθος, ο Βαρούχας θα πει ότι έκανε λάθος οπότε έχει την εμπειρία, ξέρει και θα πει αυτά που ξέρει.

Ο πατέρας σας, σας κάνει κριτική; Τη χρειάζεσαι την κριτική από ανθρώπους που έχεις δίπλα σου. Εννοείται… αλλά είναι άλλα τα χρόνια εκείνα και άλλα τα χρόνια τώρα στη διαιτησία.

Εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ μαύρα στη διαιτησία: Έχουν εκσυγχρονιστεί πάρα πολύ τα πράγματα, οι διαιτητές έχουν μέσα που τους βοηθάνε, οι επικοινωνίες τους, το var, άλλα τα χρόνια εκείνα. Είναι διαφορετικό κομμάτι.

Βαρούχας και Κάκος έχουν πει ότι νιώθουν πολλές φορές ότι ο Κλάτενμπεργκ κάνει πολιτική με ορισμένους σχολιασμούς. Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι κάποιος αρχιδιαιτητής μπορεί να κάνει πολιτική; Δεν θέλω καν να μπω στη διαδικασία να πω κάτι τέτοιο. Όπως σας είπα και πριν, ο κ. Κλάτενμπεργκ από την πρώτη μέρα μέχρι και τώρα είναι μαζί μας. Τον έχουμε δίπλα μας να σχολιάζει τις φάσεις, να αναλύουμε τις φάσεις, να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε οπότε δεν θα μπω στη διαδικασία να πω τι είναι και τι δεν είναι αυτό που κάνει. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι…

Έχετε δει ξένο διαιτητή στην Ελλάδα και να πείτε «τι σφυρίζει αυτός»; Εντάξει, σας είπα και στην αρχή της κουβέντας μας ότι ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει και από αυτά που κάνει. Δεν θέλω ποτέ να σχολιάσω τι κάνουν οι άλλοι διαιτητές, δεν μου αρέσει. Εγώ κοιτάω τον εαυτό μου, εγώ θέλω να είμαι καλά μέσα στο γήπεδο.

Αισθάνεστε οι Έλληνες διαιτητές ότι είσαστε ο εύκολος στόχος σε αντίθεση με τους ξένους; Όχι, θεωρώ ότι όλοι οι διαιτητές σχολιάζονται με τον ίδιο τρόπο, είτε ξένος είναι, είτε Έλληνας. Αυτό βλέπω, αυτό καταλαβαίνω, σας είπα και πριν ότι ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα.

Έχω δει να πηγαίνουν Έλληνες διαιτητές καροτσάκι σε ντέρμπι και τον ξένο να τον αντιμετωπίζουν σαν κορασίδα. Αυτό που οφείλεται; Οφείλεται στο πως αντιμετωπίζουν τους διαιτητές οι παίκτες και οι παράγοντες. Δεν μπορώ να ξέρω το σκεπτικό τους, δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό τους είναι επιλογή τους. Εντελώς διαφορετική στάση με τους Έλληνες και με τους ξένους.

Είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις: Ο ξένος θα φύγει την άλλη μέρα και ο Έλληνας θα μείνει εδώ: Εννοείται ναι, είναι διαφορετικές καταστάσεις. Αυτονόητο, για τον ξένο διαιτητή δεν είναι το ίδιο, θα φύγει την άλλη μέρα. Ο Έλληνας διαιτητής θα είναι εδώ, θα κάτσει, θα ακούσει διάφορα πράγματα.

Υπόθεση Τζήλου, πως εισπράξατε όλο αυτό το πράγμα. Αποκλείεται να δεχθώ ότι δεν έχετε φοβηθεί: Ήταν κατακριτέο αυτό που έγινε στον Τζήλο, δεν θεωρώ ότι μπορείς να πεις για μια τέτοια κατάσταση πολλά πράγματα. Ήμασταν δίπλα στον Θανάση από την πρώτη στιγμή, σε συνεχή επικοινωνία, ούτε μπορείς να διανοείσαι, να βάζεις στο μυαλό σου ότι τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν εκτός γηπέδων. Αυτό δεν θέλω να πω τίποτα άλλο.

Του πέρασε ποτέ από το μυαλό να τα παρατήσει; Το συζητήσατε; Αυτά είναι πράγματα που ξέρει ο Θανάσης μέσα στο μυαλό του. Αλλά επειδή ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλό και δυνατό παιδί δεν θεωρώ ότι πέρασε από το μυαλό του τέτοιο πράγμα.

Αισθάνεστε ότι δεν παίρνουν τέτοιες υποθέσεις γρήγορα τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη για να προστατευτείτε κι εσείς; Δεν είναι δικά μου θέματα αυτά, δεν θέλω καν να τα συνδυάσω με το κομμάτι της διαιτησίας, δεν θέλω να μπω σε αυτές τις διαδικασίες, έχω εντελώς διαφορετικό το κομμάτι της διαιτησίας στο μυαλό μου.

Οι μηνύσεις και η ΕΠΟ

Είναι όμως, μια πολύ άσχημη πραγματικότητα όπως οι αγωγές και οι μηνύσεις: Δεν μπορώ να πω κάτι, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και όπως σας είπε κρινόμαστε όλοι;

Δεν θα έπρεπε η ΕΠΟ να το αντιμετωπίσει κάπως διαφορετικά για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι έχει ήδη συζητηθεί, έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα και νομίζω ότι έχει βρεθεί κάποια λύση για το θέμα των μηνύσεων. Αυτό που έχει γίνει γνωστό, ότι δεν επιτρέπεται, δεν υπάρχει πουθενά να γίνονται μηνύσεις κατά των διαιτητών, έχει έρθει σχετική οδηγία και εντολή από την uefa και την fifa.

Υπάρχει κάποιος φόβος στους διαιτητές; Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος φόβος στους διαιτητές. Το επίπεδο των διαιτητών είναι διαφορετικό, είναι νέα παιδιά, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, το αντιμετωπίζουμε, μιλάμε μεταξύ μας, έχουμε επικοινωνία, οπότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει φόβος.

Στην ενεργή διαιτησία υπάρχει συνδικαλισμός; Οι διαιτητές πάντα είχαμε ένα σώμα, μιλάγαμε μεταξύ μας, παίρναμε αποφάσεις, συζητάγαμε. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία μεταξύ μας, μόνο για καλό είναι αυτό και όχι για κακό. Ο κ. Σιδηρόπουλος αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει, είναι μπροστά, έχει την εμπειρία, συζητάμε πάρα πολλά θέματα μαζί του, ότι μας προβληματίζει, το ίδιο κάνει κι εκείνος με εμάς και μπορούμε να βρούμε μια λύση σε κάτι που μας προβληματίζει.

Η διαιτησία πρέπει να επιστρέψει στην ΟΔΠΕ; Θα το πω κοφτά, ας γίνει το σωστό που πρέπει να γίνει. Θεωρώ ότι ένας διαιτητής δεν πρέπει να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Οι διαιτητές σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι κατά κάποιο τρόπο απ’ έξω, με την έννοια να αποφασιστεί αυτό που πρέπει να αποφασιστεί. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει. Ας παρθεί μια απόφαση και να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει γιατί ξέρετε ότι αν μπουν οι διαιτητές σε μια τέτοια διαδικασία, θεωρώ ότι θα χαθεί όλο αυτό.

Υποβάλλεστε συνέχεια σε τεστ για κορωνοϊό; Συνέχεια, αναγκαστικά, μεσοβδόμαδα πριν από το παιχνίδι υποβαλλόμαστε σε τεστ.

Τι θυσίες πρέπει να κάνει ένας διαιτητής για να φτάσει σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας: Πάρα πολλές, αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, πάρα πολλές. Έχω θυσιάσει πράγματα στη ζωή μου, ένας διαιτητής πλέον, δεν είναι διαιτητής απλά. Έχει τον γιατρό του, τον φυσικοθεραπευτή του, ψυχολόγο όχι… Ψυχολόγοι έχουμε γίνει εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας, πρέπει να βρούμε εμείς μια λύση, να τα βάλουμε κάτω, να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε αλλά να ξέρετε ότι η διαιτησία θέλει πολλές θυσίες όταν θέλεις να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Στην Ευρώπη υπάρχει μια ομάδα που θα θέλετε να σφυρίξετε: Δεν βάζεις μέσα στο μυαλό σου όταν λες ότι θα σφυρίξεις στο εξωτερικό μια μεγάλη ομάδα. Θεωρώ ότι βάζεις στο μυαλό σου, μακάρι να παίξω όλες τις μεγάλες ομάδες από αυτές που παίζουν στην τηλεόραση, με όλους τους μεγάλους παίκτες, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις καμία ομάδα.

Περνάει από το μυαλό σας, όταν κρεμάσετε τη σφυρίχτρα να συνεχίσετε στον χώρο της διαιτησίας; Η καριέρα του Κύρου Βασάρα μετά τη διαιτησία είναι αξιοθαύμαστη, είναι μέλος της uefa, αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία, έχει παίξει στο υψηλότερο επίπεδο όταν ήταν στην Ελλάδα, δεν βάζεις στο μυαλό σου τι θα κάνεις στο μετά αλλά να εκπληρώσεις τους στόχους σου τώρα σαν διαιτητής. Πρώτα ο Θεός να πάνε όλα καλά και μετά όταν θα έρθει το timing να τα βάλεις όλα κάτω και να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις και τι όχι.

Πηγή: sdna.gr

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts