Νέα σκληρά μέτρα… αλά Δυτική Αττική για την φορτωμένη επιδημιολογικά Κοζάνη. Τη συνδρομή του στρατού θα έχουν τα μαζικά rapid test. 916 νέα κρούσματα 96 νεκροί και 527 διασωληνωμένοι ο θλιβερός απολογισμός της Παρασκευής (18.12.2020).
Τις τραγικές του συνέπειες στη χώρα μας εξακολουθεί να δείχνει ο κορονοϊός. Η κατάσταση παλεύει να αποσυμφορηθεί με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο μήνες, αλλά ο καθημερινός απολογισμός συνεχίζει να μας… πλακώνει την ψυχή.
Ο φόβος της οικογενειακής χαλάρωσης των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιες περιοχές εξακολουθούν να είναι φορτωμένες επιδημιολογικά έφερε νέα σκληρά τοπικά lockdown με την Κοζάνη να είναι ο νομός που ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου (19.12.2020). Παράλληλα ξεκινά και η επιχείρηση μαζικά τεστ με τη συμμετοχή του στρατού.
Τα 916 νέα κρούσματα της Παρασκευής (18.12.2020), οι 96 νεκροί και οι 527 διασωληνωμένοι δείχνουν ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μεγάλη ανηφόρα. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασαν τους 4.000, συγκεκριμένα έφτασαν τους 4044 με το τίμημα να είναι βαρύ.
Για άλλη μια μέρα Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία στα κρούσματα με 248 και 186 αντίστοιχα.
Στο… χαμηλότερο των δύο τελευταίων μηνών ο δείκτης θετικότητας
Ο δείκτης θετικότητα υποχώρησε και πάλι φτάνοντας στο 2,5% αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Το συγκεκριμένο ποσοστό μάλιστα είναι το χαμηλότερο των δυο τελευταίων μηνών, καθώς είχε να φτάσει σε τέτοια σχεδόν επίπεδα από τις 17 Οκτωβρίου όταν ήταν στο 2,28%.
Ο συγκεκριμένος δείκτης αποδεικνύει ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, αλλά χρειάζεται ακόμα αγώνας και μεγάλη προσπάθεια. Οι αριθμοί στο τρίπτυχο κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι θα πρέπει να πέσουν πάρα πολύ για να μπορέσει η χώρα μας να πάρει μια βαθιά ανάσα και να «ελευθερωθεί» από τη φονική πανδημία.
Να σημειώσουμε ότι το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4%. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια μέτρα, έχει παρουσιάσει πολλά “σκαμπανεβάσματα”.
Την Τρίτη (15.12.2020) ήταν στο 3,7%, την Τετάρτη (16.12.2020) στο 3,5% την Πέμπτη (17.12.2020) στο 3,4% και σήμερα στο 2,5% γεγονός που δείχνει μια σαφώς πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα:
Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.
Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.
Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.
Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.
Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα μετά από καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).
Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.
Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.
Την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.
Την Τετάρτη 16.12.202 ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,5%.
Την Πέμπτη, 17.12.2020, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε εκ νέου στο 3,4%.
Την Παρασκευή 18.12.2020 ο δείκτης θετικότητας έφτασαν στο 2,5%, το χαμηλότερο των δύο τελευταίων μηνών.
Μαζικά τεστ με τη συνδρομή του στρατού
Με φόντο τους εμβολιασμούς και το γεγονός ότι οι αριθμοί πέφτουν αργά η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα δωρεάν τεστ αντιγόνου, μέσω ενός νέου μηχανισμού διενέργειας τυχαίων τεστ για την παρακολούθηση της διασποράς στον πληθυσμό.
Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα testing.gov.gr οι πολίτες από τη Δευτέρα (21/12) το βράδυ, θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να υποβάλλονται σε τεστ και στην όλη διαδικασία θα υπάρχει και η συνδρομή του στρατού.
Τα τεστ απευθύνονται σε ασυμπτωματικούς πιθανούς φορείς, και όχι σε ανθρώπους που έχουν ύποπτα συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, ή στον ΕΟΔΥ, ώστε να δρομολογηθεί μοριακός έλεγχος για τον κορονοϊό.
Όπως τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο στρατός συνδράμουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας.
«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις «συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας».
Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι «στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».
Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία».
Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση».
πηγή: newsit.gr