Χαρδαλιάς: Έξαλλος για τη μουσική στην εστίαση – Τα «έτοιμα» lockdown περιοχές που «βράζουν»

AURA TEO
red nose1

Κάθε άλλο παρά… συνηθισμένη ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή, 28.05.2021, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κάποια νέα «ανοίγματα» που έρχονται από Δευτέρα, 31/05, κάτι που ήταν αναμενόμενο, ωστόσο έκρουσε πολλαπλά καμπανάκια.

Αρχικά για περιοχές που ήδη «φλερτάρουν» με το κόκκινο, αλλά και για το τι θα γίνει σε περιοχές που τυχόν θα «κοκκινίσουν» μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «εξερράγη» για το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση, μόλις άκουσε τα σενάρια που διακινούνται για… αντάρτικο στον χώρο με κάποιους να λένε πως επιχειρηματίες θα βάλουν μουσική κι ας απαγορεύεται.

Καμπανάκι για πέντε περιοχές

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου τούτη την ώρα η επιδημιολογική εικόνα «κοκκινίζει» αντί να αποκλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα μίλησε για τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου και συνέστησε μεγάλη προσοχή.

Από εκεί και πέρα, ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
  • Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Αυτά είναι τα μέτρα που θα παίρνονται αν «φορτώσουν» κάποιες περιοχές

Επιπλέον, τόνισε πως η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι αφού απαρίθμησε τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν για να αποφασιστούν τυχόν μέτρα, έριξε… τη βόμβα:

«Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
  • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς

Η έκρηξη Χαρδαλιά για την μουσική

Για τις συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία της μουσικής στα καταστήματα εστίασης τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο “για αντάρτικο” επιχειρηματιών της εστίασης στο θέμα αυτό. Και κάπως έτι ήρθε η… έκρηξη.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Όταν λέτε ετοιμάζουν αντάρτικο τι εννοείτε; Ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη αυτού. Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση που γίνεται και μάλιστα την θεωρώ πολύ επιπόλαιη την ειρωνική άποψη ότι «έλα βρε η μουσική κολλάει»; Η μουσική δεν κολλάει, προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους».

Για να συνεχίσει: «Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει πως όταν υπάρχει, πρώτον είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Αν δεν ακούω καλά να φωνάζω δυνατότερα, άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια.

Η μουσική είναι συνδυασμένη, γιατί το ξέρουμε όλοι, με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων και αποστάσεων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους οικείους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα – βήμα. Δεν μπορεί να περνάει σε μια ευνομούμενη πολιτεία την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα να συζητάμε λογικές αντάρτικου».

Έκρηξης… συνέχεια!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Υπάρχουν νόμου και οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Σιγά σιγά θα επανέρθει η κανονικότητα. Πολύ πιο σύντομα από ό, τι κάποιοι επιθυμούν. Αν θεωρούν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα πρέπει να τινάξουμε στον αέρα όλη τη στρατηγική μας αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό διότι δεν αποκλείει κανένας το ζήτημα της μουσικής να επανέλθει αλλά θα επανέλθει με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Ο,τι υπάρχει με υψηλό ρίσκο μένει σε στασιμότητα μέχρι επιτέλους οι διασωληνωμένοι να πέσουν, οι άνθρωποι που φεύγουν από κοντά μας να πέσουν και τα κρούσματα να μειωθούν. Είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Λογικές αντάρτικου όσο και αν κρύβουν μικρή ή μεγάλη αγωνία για κάποια πράγματα και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες το οποίο είναι αντιληπτό, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως το θέμα της μουσικής είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και δεν το λέει η πολιτική ηγεσία, δεν το λέει ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, το λένε παγκόσμια όλοι οι επιδημιολόγοι, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα.

Συγχωρείστε μου την παρέμβαση αλλά είμαι και εγώ δέκτης πολλαπλών σχολίων και επιθέσεων για το ζήτημα της μουσικής. Και δεν αντιλαμβάνομαι ειρωνικά σχόλια από ανθρώπους που ασχολούνται με τον κοινό βίο του στιλ έλα μωρέ κολλάει η μουσική; Προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική βοηθάει όμως στη διασπορά και μεγαλώνει το ρίσκο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

πηγή: newsit

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts