Οι εποχές αλλάζουν και οι ποδοσφαιριστές σπουδάζουν: «Μάθε παικταρά μου γράμματα!»

AURA TEO
red nose1
Πέρασε η εποχή που όσοι έπαιζαν μπάλα θεωρούνταν ή αποκαλούνταν κακώς ανεκπαίδευτοι, αμόρφωτοι, αγράμματοι ή στην ποδοσφαιρική αργκό… «ταγάρια».
Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που σπουδάζουν αυξάνεται προϊόντος του χρόνου και αυτό μόνο απαρατήρητο δεν περνά στην αθλητική κοινότητα… Είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται τόσο με την άνοδο του γενικού μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας, με την ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και με το όλο και μεγαλύτερο άγχος των νεαρών κυρίως αθλητών για την μελλοντική επαγγελματική τους πορεία μετά το τέλος της καριέρας τους.

Στη νεαρή ηλικία των 18 ή 19 ετών, όσο ταλαντούχος κι αν είναι ένας ποδοσφαιριστής, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και ότι θα κερδίσει τα συμβόλαια που θα του εξασφαλίσουν τα προς το ζην για όλο του τον βίο. Αυτό βέβαια για ορισμένους συσχετίζεται και με τη ορθολογική διαχείριση των χρημάτων καθώς είναι αξιοσημείωτες οι περιπτώσεις αθλητών – με κλασικότερο παράδειγμα αυτό του Ροναλντίνιο – που ενώ από τα χέρια τους πέρασαν εκατομμύρια, πτώχευσαν, τζόγαραν, ή απλά επένδυσαν τα χρήματά τους ακολουθώντας λανθασμένες επιλογές… Ίσως ακόμη κι αυτό, πάντως, να αποτελεί συνάρτηση των σπουδών και του μορφωτικού επιπέδου ενός αθλητή. Ίσως και όχι.

Aπό την πρόσφατη τελετή αποφοίτησης της UEFA, υπό την παρουσία των Παπαδόπουλου, Αμανατίδη, αλλά και του Κώστα Χαραλαμπίδη

f1-graduate.jpg

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, πάντως, συχνά δε μιλάμε για μια απλή διαχείριση των χρημάτων που έβγαλε ένας παίκτης, αλλά για άγχος επιβίωσης, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με συμβόλαια μικρότερων σε εμβέλεια ομάδων, ή απλά χαμηλότερων κατηγοριών. Η εποχή των «παχέων αγελάδων» έχει περάσει, καλώς ή κακώς, αλλά εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες που αντιμετωπίζονται ως ερασιτέχνες. Πολύ χαμηλά συμβόλαια, ή απλοί μισθοί, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται ή προστίθενται σε χρωστούμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κουρεύονται στο τέλος για να πληρωθούν. Όλα αυτά ενώ παράλληλα , όπως είναι πλέον κοινό μυστικό, αρκετοί αθλητές πιέζονται ή οικειοθελώς καταφεύγουν σε μη θεμιτές μεθόδους προσπορισμού χρημάτων.

Ο «Παπ» με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη, στέλεχος της UEFA και το πτυχίο του

pap.jpg

Το πρόγραμμα «UEFA Executive Master»

Ολα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον προβληματισμού στην αθλητική κοινότητα. Οι αθλητές, που κάποτε με 1-2 συμβόλαια εξασφάλιζαν το μέλλον τους, είναι αναγκασμένοι να δουν τα πράγματα πιο σοβαρά μέσα ή ακόμη και έξω από το ποδόσφαιρο, χωρίς πάντως η επιλογή τους αυτή να έχει να κάνει απαραίτητα μόνο με τα «προς το ζην», αλλά με τη διεύρυνση του πνευματικού τους επιπέδου ή την επιμόρφωση που μπορεί να βοηθήσει και στα δύο. H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προνοεί και δίνει κίνητρα στους πρώην παίκτες. Από τους λίγο παλαιότερους, οι Νίκος Νταμπίζας, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Αμανατίδης είναι κάτοχοι διπλώματος της UEFA, έχοντας πια αποφοιτήσει από το πρόγραμμα UEFA Executive Master για διεθνείς παίκτες. Τώρα στο ίδιο πρόγραμμα διετούς διάρκειας φοιτά και ο Στάθης Ταυλαρίδης. Εχουν περιγράψει την εμπειρία τους ως μαγική (διετές πρόγραμμα, μαζί με άλλους Ευρωπαίους αθλητές που διέπρεψαν στα γήπεδα).

O Γιάννης Αμανατίδης, όπως και άλλοι ποδοσφαιριστές κάθονται στα θρανία

f2-amanatidis.jpg

Ο φιλομαθής Σβαμπ και o δικηγόρος Κρίστινσον

Ο Στέφαν Σβαμπ από τον ΠΑΟΚ είναι γνωστό ότι σπουδάζει από απόσταση «Business and Sport Administration» και μάλιστα σε πρόσφατο μήνυμά του ξεκαθάρισε πως θα το ολοκληρώσει διαδικτυακά. Νομική έχει τελειώσει ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ογκμουντουρ Κρίστινσον, που είχε πει: «Είναι σημαντικό να έχεις κάτι στο οποίο μπορείς να στηριχτείς ή απλά να έχεις κάτι ακόμα να σκεφτείς. Είναι καλό να μπορείς να αδειάζεις το μυαλό σου και να κάνεις κάτι τελείως διαφορετικό. Για μένα αυτό ήταν η Νομική, φυσικά χρειάστηκε πολλή δουλειά, δεν θα το αρνηθώ αυτό, όμως είναι καλό να έχεις κάτι τελείως διαφορετικό να σκέφτεσαι». Αντε κάποιος πρόεδρος τώρα να τον «παραμυθιάσει» για νομικά θέματα… 

Όταν δεν προπονείται ή δεν παίζει αγώνες, ο Στέφαν Σβαμπ σπουδάζει 

f4-schwab.jpg

Ο μαθηματικός Βεργώνης, ο μηχανικός Ναλμπάντης, ο δάσκαλος Μασούρας και ο χημικός Ζησόπουλος

Με βάση τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, είναι αρκετοί οι επαγγελματίες παίκτες που είτε σπούδασαν, είτε σπουδάζουν, είτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα ανωτάτου ή ανωτέρου επιπέδου. Ο Γιώργος Μασούρας σπούδαζε στο Παιδαγωγικό Αθηνών πριν καθιερωθεί στον Πανιώνιο και εν συνεχεία μεταγραφεί στον Ολυμπιακό, ο Αλέξανδρος Βεργώνης, ο αρχηγός της Βέροιας με καριέρα σε Απόλλωνα Καλαμαριάς και συνολικά 273 συμμετοχές στις επαγγελματικές κατηγορίες είναι μαθηματικός! Παράλληλα με τις σπουδές του έπαιξε μπάλα και όταν τελειώσει θα επιστρέψει με κάποιον τρόπο στα αγαπημένα του μαθηματικά (άλλωστε η μισή του καταγωγή είναι… από την πατρίδα του Πυθαγόρα, Σάμο).

Ο Αλέξανδρος Βεργώνης, από τους πιο σπουδαγμένους της γενιάς του 

vergonis.jpg

Ο Σάββας Τσαμπούρης του Απόλλωνα Σμύρνης παλεύει να τελειώσει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ, ενώ στο δ.σ. του ΠΣΑΠ πλην του προαναφερθέντα είναι και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Χρίστος Τασουλής. Οι πρώην πλέον παίκτες Γιώργος Ζησόπουλος (νυν αθλητικός διευθυντής στο Λεβαδειακό) και Γιάννης Ναλμπάντης αποφοίτησαν από το Χημικό και το Πολυτεχνείο (Πολιτικός Μηχανικός) αντίστοιχα, ενώ έχουν παρακολουθήσει και αθλητικού μάνατζμεντ! O Αλέξανδρος Νατσιόπουλος της Καλαμάτας επίσης σπουδάζει πολιτικός μηχανικός, ενώ ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και του Κίμωνα Ευαγγελάτου, ο οποίος παλαιότερα αγωνιζόταν ως επαγγελματίας στη Β΄ Εθνική, αλλά πλέον είναι επαγγελματίας δικηγόρος και μάλιστα έχοντας αναλάβει υποθέσεις πολλών αθλητών. Επίσης, ο νεαρός γκολκίπερ του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνος Τζολάκης σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ και ο νεαρός Ηλίας Καραργύρης Φυσικοθεραπεία. 

Εκτός από μπάλες πιάνει στον… αέρα και νομικές υποθέσεις ο Κρίστινσον

kristinson.jpg

Μοριακή Βιολογία και Ιατρική!

Αν αμφιβάλλετε για το επίπεδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, διαβάστε: Σπουδαστές ή πτυχιούχοι είναι ακόμη οι: Μιχάλης Μανιάς (ΤΕΦΑΑ), Γιάννης Μπουτσάκης (Παιδαγωγικό), Χρήστος Αραβίδης (Ιατρική), Μανώλης Τζανακάκης (Οικονομικές επιστήμες), Βασίλης Ζαγαρίτης (ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής), Παύλος Μαυρουδής (ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής), Δημήτρης Σερπέζης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ), Τιμ Σπαρβ (Ψυχολογία), Βαγγέλης Νοικοκυράκης (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μυτιλήνης). Από τον χώρο του ποδοσφαίρου έχουμε και Επιστήμονα στη Βιολογία! Ναι, τον Γιάννη Φυσέκη, ο οποίος έπαιξε σε Αρη, ΑΕΚ, Πανθρακικό, Απόλλωνα κλπ και ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στην Πορτογαλία πάνω στη Μοριακή Βιολογία, έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση! Υπάρχουν και προπονητές με πανεπιστημιακή εκπαίδευση: Ο Παναγιώτης Διλμπέρης έχει σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και στις ΗΠΑ εξασκεί το επάγγελμα ου μηχανικού παράλληλα με την προπονητική, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος στην Πάντειο, ενώ ο Γιάννης Κοντοές στο ΤΕΦΑΑ χωρίς έξτρα μόρια από αθλητισμό…

Ο Γιάννης Φυσέκης κάνει διδακτορικό στη Μοριακή Βιολογία

fisekis.jpg

Οι βραβεύσεις του ΠΣΑΠ για τους «επιστήμονες»

Εχουν βραβευτεί ακόμη από τον ΠΣΑΠ για την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακές σχολές οι:

* Οι Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Βασίλης Γαβριηλίδης, Τιμόθεος Τσελεπίδης, Γιώργος Μάναλης.

 

* Ο Γιάννης Μπουτσάκης για την αποφοίτησή του από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

*Ο Παναγιώτης Λινάρδος για την ολοκλήρωση των σπουδών του στο τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κρήτης.

*Παναγιώτης Γεωργίου για την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

* Ηλίας Βούρας για την απόφασή του να σπουδάσουν αθλητικό μάνατζμεντ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Η ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΕΣΩ ΠΣΑΠ

Τάσος Χριστοφιλέας Γαλλικό Κολέγιο (τομέας ΤΕΦΑΑ)

Νίκος Γιαννακόπουλος Γαλλικό Κολέγιο (τομέας ΤΕΦΑΑ)

Γιάννης Μπράχο On Ljne Academy Sports Management

Αλέξανδρος Αρναρέλλης On Ljne Academy Sports Management

Μάνος Μπριλάκης On Ljne Academy Sports Management

Θανάσης Βέντζιος On Ljne Academy Sports Management

Στέλιος Τσουκάνης On Ljne Academy Sports Management

Θεόδωρος Μοσχονάς On Ljne Academy Sports Management

Χρήστος Παπαδημητρίου On Ljne Academy Sports Management

Το μήνυμα του Κιελίνι προς τους συναδέλφους του ποδοσφαιριστές, συγκλόνισε

f5-chiellini.jpeg

Ο οικονομολόγος Κιελίνι, η μάχη με την κατάθλιψη και ο σχεδιαστής μόδας Αρσάβιν!

Υπάρχουν παγκοσμίως αρκετοί ποδοσφαιριστές που σπούδασαν, (ο Σόκρατες ήταν γιατρός, ο Μάτα δημοσιογράφος, ο Φαν ντερ Σαρ έχει μεταπτυχιακό στο αθλητικό μάνατζμεντ), το πιο εντυπωσιακό δεύτερο επάγγελμα ανήκει στον πρώην πλέον άσο Αντρέι Αρσάβιν: Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Αγίας Πετρούπολης, έκανε σπουδές στην τεχνολογία των ειδών ένδυσης και έβγαλε και τη δική του σειρά ρούχων στη Ρωσία!

H χαρακτηριστικότερη περίπτωση ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό που ολοκλήρωσε τις σπουδές του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία πάνω στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων από το περίφημο Πανεπιστήμιο του Τορίνο είναι ο αμυντικός «ογκόλιθος» της Γιουβέντους, Τζόρτζιο Κιελίνι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε συγκλονίσει: «Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, ώστε να μην βρεθείς 35 ετών και να μην ξέρεις τι θα κάνεις στη ζωή σου. Υπάρχει ακόμη το ρίσκο να περάσουν κατάθλιψη, ενώ ορισμένοι πρώην παίκτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα γιατί δεν σκέφτηκαν τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο και δεν άνοιξαν τους ορίζοντές τους μέσω σπουδών. Οταν είσαι 20 ή 25 αισθάνεσαι άτρωτος και πως μπορείς να πετύχεις το οτιδήποτε στο ποδόσφαιρο, αλλά στα 35 η καριέρα σου έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και έχεις ακόμη μία ολόκληρη ζωή μπροστά σου».

Πηγή: metrosport.gr

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts