Μετά τη μετονομασία του σταδίου San Paolo της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολι και ενός σιδηροδρομικού σταθμού προς τιμήν του αυτό το μήνα, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν ένα μεγάλο μουσείο, αναθέτοντας αγάλματα και αφιερώνοντας μια ολόκληρη πλατεία στον Αργεντινό που δόξασε την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η είδηση για το θάνατο του πρώην ποδοσφαιριστή στις 25 Νοεμβρίου, οι δύο μεγάλες τοιχογραφίες της πόλης που απεικονίζουν τον Μαραντόνα έχουν γίνει χώροι προσκυνήματος, προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες, επισκέπτες και οπαδούς κάθε μέρα.

Κάτω από τις εικόνες του Ήρωα της Αργεντινής, οι άνθρωποι τοποθετούν λουλούδια, μπάλες ποδοσφαίρου, φανέλες της Nάπολι, φωτογραφίες, περιδέραια και άλλα αναμνηστικά που θα εμφανιστούν κάποια μέρα στο μουσείο του σταδίου.

«Εργαζόμαστε ήδη σε ένα πρότζεκτ για να διακοσμήσουμε την περιοχή μπροστά από την τοιχογραφία στις ισπανικές συνοικίες με φυτά και παγκάκια», δήλωσε στον Guardian o Λουίτζι Φελάκο, επικεφαλής αστικού σχεδιασμού στη Νάπολη.

«Η τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Μάουρο Φιλάντρι το 1990 για να γιορτάσει το δεύτερο πρωτάθλημα της Νάπολι. Σκοπεύουμε τώρα να ονομάσουμε την πλατεία προς τιμήν του Μαραντόνα, δεδομένου ότι εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στην περιοχή κάθε μέρα από το θάνατό του.»

Η άλλη τοιχογραφία, που ολοκληρώθηκε το 2017 από έναν καλλιτέχνη του δρόμου είναι ένα τεράστιο mural σε ένα κτίριο στην προαστιακή συνοικία San Giovanni a Teduccio. Και τα δύο έργα τέχνης θα φωτιστούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Όπως κάθε άγιος, ο Μαραντόνα θα έχει τα αγάλματα του: ο Φελάκο λέει ότι περισσότεροι από 14 καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει προτάσεις για το άγαλμα του Αργεντινού «μάγου».

«Τα αξιολογούμε όλα», δήλωσε. «Έχουμε δεσμευτεί να ανεγείρουμε αγάλματα του Ντιέγκο, αλλά εξετάζουμε επίσης πού να τα τοποθετήσουμε, δεδομένου ότι δεκάδες συνοικίες θα ήθελαν να έχουν ένα άγαλμα.»

Η άφιξη του Μαραντόνα στη Νάπολη, το 1984, οδήγησε σε μια ακμάζουσα άτυπη οικονομία βασισμένη σε gadgets, μπλουζάκια και φωτογραφίες του Αργεντινού και για την οποία ο ποδοσφαιριστής δεν ζήτησε ποτέ δικαιώματα.

«Για πολλούς ανθρώπους όλα αυτό φαίνεται παράλογο,. Εάν δεν είστε Ναπολιτάνος ή από το νότο, συνειδητοποιώ ότι είναι δύσκολο να κατανοήσετε τι σήμαινε ο Μαραντόνα για αυτή την πόλη», δήλωσε ο Φελάκο.

«Η ιστορία και η ζωή του Ντιέγκο είναι συνυφασμένες με την πόλη της Νάπολης. Ο Μαραντόνα ήρθε από το νότο και πολέμησε για ανθρώπους από το νότο. Η Νάπολη είναι η πρωτεύουσα της νότιας Ιταλίας και, για μια πόλη όπως η δική μας, το να έχουμε έναν παίκτη σαν αυτόν σήμαινε μια λύτρωση όχι μόνο για τη Νάπολη, αλλά για όλους τους ανθρώπους της.»

Πηγή: Guardian