Ηλίας Κουτσουπιάς: To next big thing του ελληνικού ποδοσφαίρου

Regista Team18/11/2020
AURA TEO
red nose1

Ένα νεαρό παιδί από την Κρήτη, ο Ηλίας Κουτσουπιάς πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε να γράφει την δική του ποδοσφαιρική ιστορία, αφήνοντας τη χώρα του για να ξενιτευτεί τότε σε ηλικία 16 ετών στην Ιταλία για λογαριασμό της Βίρτους Εντέλα.

Όπως και ο ίδιος δήλωσε στο gazzetta.gr, το ρίσκο τότε ήταν μεγάλο, καθώς σε μία τόση μικρή ηλικία έπρεπε να αφήσει την οικογένεια και τους φίλους του για να ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό. Εκεί όμως όπου κατάφερε με τις εμφανίσεις του στην ομάδα Primavera της Βίρτους Εντέλα, να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Μπολόνια, όπου και τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού. Αγωνίστηκε στην Κ19 (Primavera 1) ενώ έκανε προπονήσεις και με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Σίνισα Μιχαϊλοβιτς.

Το καλοκαίρι του 2019 οι «ροσομπλού» τον αγόρασαν έναντι 1,5 εκατ. ευρώ υποχρεωμένοι να καταβάλουν το ανωτέρω ποσό σε τρεις δόσεις. Ωστόσο, επιθυμία του 19χρονου χαφ ήταν να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του γι’ αυτό και προτίμησε να επιστρέψει στη Βίρτους Εντέλα και να μην παραμείνει στην Μπολόνια, όπου θα έπαιζε στη ομάδα Νέων ή θα πήγαινε σε κάποια άλλη ομάδα με τη μορφή δανεισμού.

Ετσι, η ομάδα της Λιγκούρια εκμεταλλεύτηκε ότι η Μπολόνια λόγω κορονοϊού και των επιπτώσεων στο ποδόσφαιρο θέλησε να πληρώσει μεταχρονολογημένα τις δύο εναπομείνασες δόσεις και απέκτησε το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση, κάνοντας δικό της τον Ηλία Κουτσουπιά, μετά από μία διετία στην Μπολόνια.

Ο νεαρός άσος άρχισε να εξιστορεί στο gazzetta.gr για το πως άρχισε το ταξίδί του στην Ιταλία, λέγοντας πως μεταξύ άλλων πως ήταν μία δύσκολη απόφαση να αφήσει την Ελλάδα για να αναδείξει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο σε μία ξένη χώρα, όπως η Ιταλία.

Ετσι ξεκίνησαν όλα…

koutsoupias prwti

«Αρχικά ήταν δύσκολο. Ημουν πρώτα στον ΟΦΗ μετά έκανα ενάμιση χρόνο στον Πλατανιά. Επειτα επέστρεψα στον ΟΦΗ αλλά έκανα μόνο προπονήσεις και αποφάσισα να έρθω στην Ιταλία και στην Εντέλα που είμαι και τώρα. Ηταν μία δύσκολη απόφαση και υπήρχε κι ένα μικρό ρίσκο, καθώς ήταν μια ομάδα που αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική Ιταλίας και δεν ξέρω κατά πόσο άλλοι Έλληνες θα έπαιρναν αυτή την απόφαση να ξενιτευτούν για να έρθουν σε μία ομάδα Β’ Εθνικής στην Ιταλία,  ενώ παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα να ήμουν σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδος και στις Ακαδημίες τους.

Το επίπεδο όταν πρωτοήρθα στην Ιταλία ήταν πολύ καλό. Εξ’ αρχής ήμουν σε ανταγωνισμό με ομάδες της Serie A τον πρώτο χρόνο. Γι’ αυτό και πήρα αυτή την απόφαση να έρθω εδώ.

Μετά αποχώρησα και έκανα δύο χρόνια στην Μπολόνια γιατί η Εντέλα υποβιβάστηκε στη Serie C. Τα δύο αυτά χρόνια τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά. Αν εξαιρέσουμε βέβαια το τελευταίο εξάμηνο πέρυσι, που είχα τον τραυματισμό και όταν επέστρεψα έγινε όλο αυτόν με τον κορονοϊό και ουσιαστικά έμεινα εκτός. Ενδεχομένως να είχα και τη δυνατότητα να πάρω τις ευκαιρίες μου στην πρώτη ομάδα.

Φέτος πήρα την απόφαση να έρθω στην Εντέλα, γιατί ήθελα και ο ίδιος περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να κάνω το πρώτο βήμα προς τους μεγαλύτερους και προς το επαγγελματικό επίπεδο. Από το να κάνω μια χρονιά στην Μπολόνια που ουσιαστικά θα ήμουν στην Κ19 φέτος και με την προοπτική να μην ήμουν στην πρώτη ομάδα, πήρα αυτή την απόφαση και πήγα στην Εντέλα».

Στην συνέχεια ο Ηλίας Κουτσουπιάς, μίλησε για την πρώτη του αντίδραση όταν έμαθε ότι ομάδα της Ιταλίας ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του:

«Χάρηκα πολύ. Εξ’ αρχής ήθελα να το κυνηγήσω και να φύγω στο εξωτερικό. Το προτιμούσα από το να μείνω στην Ελλάδα. Οπότε στην αρχή το πήρα πάρα πολύ θετικά. Μετά τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν φύγω, άρχισα να το ξανασκέφτομαι. Συνειδητοποίησα το τι πάω να κάνω και πως δεν θα είναι εύκολο αυτό σε ηλικία 16 ετών. Αλλά μου βγήκε σε καλό».

Με τη φανέλα της Μπολόνια πραγματοποίησε 43 εμφανίσεις, βρίσκοντας μάλιστα και τέσσερις φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως ο Ηλίας Κουτσουπιάς, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατέκτησε με την U19 το Viarregio Trophy έπειτα από 52 χρόνια.

koutsupias bolonia

Για τις εμπειρίες που αποκόμισε αγωνιζόμενος στην Μπολόνια ανέφερε:

«Ηταν πολύ ωραία γενικά. Ο τρόπος ζωής στην Μπολόνια ήταν κάτι διαφορετικό για εμένα. Δεν το είχα ξαναζήσει καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ιταλία με μεγάλη ιστορία. Βέβαια, τότε που ήμουν εγώ υπήρχε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Μιχαϊλοβιτς με την λευχαιμία. Οπότε αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα στις προπονήσεις και στη καθημερινότητα μας. Αλλά γενικότερα τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Στην Κ19 πήγαμε εξίσου καλά. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα».

Για τον χαρακτήρα του Μιχαϊλοβιτς:

«Εκανα προπονήσεις μαζί του στην πρώτη ομάδα όσο ήταν εκείνος. Εγώ ανέβηκα στην πρώτη ομάδα όταν εκείνος αρρώστησε και ήμασταν υπό τις οδηγίες του βοηθού του. Ο Μιχαϊλοβιτς παρακολουθούσε καθημερινά τις προπονήσεις. Γνώριζε τι γινόταν. Την ώρα της προπόνησης μιλούσε με τους υπόλοιπους προπονητές της ομάδας. Εγώ τον πρόλαβα όταν επέστρεψε αλλά για ένα μικρό διάστημα. Μιλούσαμε και μου έδινε επίσης και κάποιες αγωνιστικές συμβουλές μέσα στο γήπεδο. Αλλά δυστυχώς τραυματίστηκα και το τελευταίο εξάμηνο δεν κατάφερα να τον ζήσω περισσότερο». 

Για την απόφαση του να αφήσει την Μπολόνια και να επιστρέψει στην Εντέλα:

«Είχαν σαν στόχο και σαν επιλογή να καταφέρω να παίξω την χρονιά που μας πέρασε στην πρώτη ομάδα της Μπολόνια. Δυστυχώς με αυτό που έγινε, γιατί έμεινα 1-2 μήνες περίπου εκτός και την περίοδο που ξεκίνησα να επιστρέφω ουσιαστικά επέστρεψα στην Ελλάδα και μετά δεν ξαναγύρισα καθώς δεν γνώριζαν ούτε οι άνθρωποι της Μπολόνια αν είμαι σε καλή κατάσταση και έτοιμος να βοηθήσω εξ’ αρχής την ομάδα. Επρεπε να μείνω και σε καραντίνα για 15 ημέρες, οπότε ήμουν στην Ελλάδα και έκανα προπονήσεις».

Για τις επιπτώσεις που είχε ο τραυματισμός του πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι:

«Επηρέασε την ψυχολογία μου. Ηταν η χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί. Δεν το επιλέγουμε εμείς αυτό αλλά θα ήταν καλύτερο να μη γίνει καθόλου γιατί με επηρέασε».

Για το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ιταλία:

 «Το επίπεδο θεωρώ ότι είναι πολύ καλό. Ειδικά της Serie A το οποίο είναι γνωστό πως είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Οσο πάει, χρόνο με το χρόνο, ανεβαίνει το επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και κάνουν σημαντικές αγορές και οι ομάδες βελτιώνονται αρκετά. Θεωρώ και στη Serie B, το οποίο το βλέπω φέτος, το επίπεδο είναι πολύ καλό. Γενικότερα οι ομάδες έχουν όλες στόχο την άνοδό τους στη Serie A. Σχεδόν όλες οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας ήταν στην πρώτη».

Για το αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις Ακαδημίες της Ιταλίας με της Ελλάδας:

«Εγώ ήμουν στον ΟΦΗ και στον Πλατανιά που ναι μεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο. Ο ΟΦΗ τώρα έχει αρχίσει και δουλεύει, απ’ όσο γνωρίζω, τις Ακαδημίες πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν. Οπότε για μένα ήταν κάτι τελείως πρωτόγνωρο όλο αυτό. Στην Μπολόνια και στην Εντέλα, οι συνθήκες που υπάρχουν σου επιτρέπουν να κάνεις τα πάντα για να βελτιωθείς καθημερινά. Από εκεί και πέρα και ο τρόπος οργάνωσης στα πρωταθλήματα, θεωρώ πως στην Ιταλία είναι λίγο πιο μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα. Οι ομάδες της Β’ Εθνικής είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές της πρώτης κατηγορίας από την Κ15 μέχρι και την Κ17. Στην Ελλάδα νομίζω πως είναι λίγο δύσκολο να συμβεί».

Στην Ιταλία φυσικά υπάρχουν κι άλλοι Ελληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται και ο Ηλίας Κουτσουπιάς μίλησε για τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αποκτήσει με μερικούς από αυτούς:

«Με τον Κυριακόπουλο έχω επαφές και με τον Ταχτσίδη μίλησα όταν παίξαμε αντίπαλοι. Με αυτούς έχει τύχει να συναντήσω και να μιλήσω αυτό το διάστημα».

Ο Ιμπραΐμοβιτς, ο πατέρας του και το όνειρό του με την Εθνική

koutsoupias 1

Ο 19χρονος μέσος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και το όνειρό του να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος αποτελεί το ίνδαλμα του.

«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μια κατηγορία μόνος του. Θα ήθελα όμως να αντιμετωπίσω τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς γιατί από μικρός παρακολουθούσα τον τρόπο παιχνιδιού αλλά και την προσωπικότητά του πάρα πολύ».

Για την καθημερινότητα του πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός:

«Φρόντιζα να πηγαίνω νωρίς στο γήπεδο. Μέχρι πέρυσι που ήμουν στην Μπολόνια πήγαινα και έτρωγα στο εστιατόριο της ομάδας. Γυμναζόμουν στο γυμναστήριο πριν την προπόνηση, η οποία διαρκούσε μιάμιση με δύο ώρες κάθε μέρα. Στο τέλος καθόμουν πάλι στο γυμναστήριο. Δηλαδή το πρόγραμμα μου ήταν από τις 12 το πρωί μέχρι τις 7 τουλάχιστον το απόγευμα στο γήπεδο. Μετά είτε γύριζα στο σπίτι για να ξεκουραστώ είτε όταν είχαμε ρεπό, πήγαινα για φαγητό έξω αλλά μέχρι εκεί.

Μετά τον κορονοϊό τα πράγματα στην καθημερινότητά μου άλλαξαν. Κι εμείς έχουμε ανάγκη σαν επαγγελματίες να βγούμε μία βόλτα, ή να ασχοληθούμε με κάτι άλλο για να ξεχαστούμε. Αλλά πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να βγαίνουμε μόνο για να πάμε στο γήπεδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να ‘’ξεσκάσουμε’’ ή να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Πρέπει να μείνουμε σε καραντίνα σε περίπτωση ενός κρούσματος. Δεν μας βοηθάει στην καθημερινότητα μας ώστε να αποδώσουμε όπως θα θέλαμε ή θα μπορούσαμε. Αλλά αναγκαστικά πρέπει να το υποστούμε. Στην Ιταλία οι περιοχές είναι χωρισμένες. Εδώ πρόσφατα έγινε πορτοκαλί η Λιγκούρια και κλείσανε όλα τα μαγαζιά. Είτε είναι μπαρ, εστιατόρια ή καφετέριες. Κάποια λειτουργούν μόνο με το take away».

Ο Ηλίας Κουτσουπιάς έχει δείξει από πολύ μικρός όταν βρέθηκε πριν ενηλικιωθεί στην ιταλική επαρχία πως έχει και την ποιότητα και τον χαρακτήρα να γράψει μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ιστορία από τον πατέρα του Γιώργο, παλαίμαχο αμυντικό άσο των ΟΦΗ και Στουρμ Γκράτς. Αλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος…

«Η οικογένεια μου είναι δίπλα μου και με στηρίζει. Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν κι αυτός σε αυτόν τον χώρο μπορεί να με συμβουλέψει παραπάνω και έτσι είναι το πρώτο άτομο που θα συμβουλευτώ ή θα τον πάρω τηλέφωνο για οτιδήποτε χρειαστεί και θα τον ακούσω πραγματικά σε όλα. Ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα από τον πατέρα μου. Σαν στοιχεία νομίζω πως έχω τις βάσεις για να τον ξεπεράσω. Μου το έχει πει και ο ίδιος. Το φοβάται αυτό…».

Για το όνειρο που έχει με την Εθνική Ανδρών:

«Εξακολουθεί να είναι ένα όνειρο για μένα η Εθνική Ανδρών. Γενικότερα να αγωνίζομαι στην Εθνική, είτε είναι Κ21 είτε Ανδρών. Από μικρός το είχαν σαν όνειρο οπότε σε περίπτωση που συμβεί εγώ είμαι πάντα διαθέσιμος και θα θέλω να βοηθήσω την Εθνική και τη χώρα μου για να πηγαίνει καλά».

Για τους προσωπικούς του στόχους:

«Κάθε μέρα βάζω στόχο να πηγαίνω όλο και καλύτερα. Αγώνα με αγώνα και ότι είναι να έρθει το κοιτάζω. Οπότε θέλω να πηγαίνω καλά με την ομάδα μου, να αποκτάω περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να βελτιώνομαι καθημερινά».

Αν κάποια ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος εξέφραζε το ενδιαφέρον για την απόκτησή του, ο νεαρός χαφ απάντησε:

«Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά αυτή τη στιγμή προτιμάω να χαράξω το μέλλον μου στην Ιταλία. Αργότερα άμα συμβεί κάτι τέτοιο θα το δούμε. Η αλήθεια είναι ότι είμαι καλά εδώ».

Τέλος, ο Ηλίας Κουτσουπιάς έστειλε μέσω του gazzetta.gr το δικό του μήνυμα σε όλα τα νεαρά παιδιά που ξεκινάνε το όνειρό τους στον χώρο του ποδοσφαίρου:

«Το μόνο που έχω να πω είναι πως πρέπει να χαίρονται αυτό που κάνουν. Να το διασκεδάζουν χωρίς άγχος και πίεση, ειδικά όσο είναι σε μικρή ηλικία. Αν πραγματικά το θέλουν να δουλέψουν για να το αποκτήσουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το διασκεδάζεις. Πάνω απ’ όλα είναι ένα παιχνίδι».

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.