Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι μένουν εκτός – 8 κανόνες για τις αναστολές

AURA TEO
red nose1

Καθώς σταδιακά ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και η οικονομία βγαίνει από το «ψυγείο», με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αλλά και της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα, έρχεται νέο, αυστηρότερο, πλαίσιο για τις αναστολές εργασίας και για τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αναστολές εργασίας θα «τρέξουν» με κριτήρια τζίρου σε δύο διαφορετικές ταχύτητες, καθώς αφενός οι ΚΑΔ που θα δικαιούνται να θέσουν εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας είναι λιγότερες, ενώ θα ισχύουν «κόφτες» για τους μερικώς απασχολούμενους. Για τις αναστολές Μαΐου ισχύουν 8 συγκεκριμένοι κανόνες:

  • Το κριτήριο τζίρου, θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες
  • Εξαίρεση αποτελεί η εστίαση, για την οποία δεν θα ισχύσει κριτήριο τζίρου αν και ανοίγει από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • Οι κλειστές επιχειρήσεις ή το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away θα έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών χωρίς κριτήρια τζίρου.
  • Μπαίνει νέος κόφτης για την μερική απασχόληση, ο οποίος θα έχει σημείο αναφοράς τις 16 ώρες την εβδομάδα κατ ελάχιστον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο «Εργάνη» κατά την 29/4/2021.
  • Παραμένει σε ισχύ ο «κόφτης» της ημερομηνίας πρόσληψης στις 31 Ιανουαρίου
  • Σε ισχύ παραμένει και το σύστημα της προαναγγελίας
  • Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται, για παράδειγμα σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες
  • Στενεύει η περίμετρος της λίστας ΚΑΔ για τους ανοιχτούς – πληττόμενους, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από τον αναπνευστήρα.

Εκτός αναστολών Μαΐου μένουν οι εξής κατηγορίες

  • Οι νεοπροσληφθέντες, που ξεκίνησαν να εργάζονται Φεβρουάριο – Απρίλιο.
  • Οι μερικώς απασχολούμενοι με ωράριο κάτω των 4 ωρών την ημέρα και ειδικότερα κάτω των 16 ωρών την εβδομάδα. Στόχος του μέτρου  είναι να αποφευχθούν οι εικονικές προσλήψεις και οι αυθαιρεσίες.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ή με ραντεβού (click inside) και δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου.
  • Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και μεταφορές που δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές – πληττόμενες που βγαίνουν από τις λίστες των πληττόμενων ΚΑΔ.

Πότε ξεκινούν δηλώσεις για Μάιο

Την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να υποβάλουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι τις δηλώσεις αναστολής εργασίας τους για τον μήνα Μάιο και να λάβουν στη συνέχεια το επίδομα των 534 ευρώ ή μέρος αυτού. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Συνεπώς για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Πηγή: ethnos.gr

Μοίρασε το άρθρο
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα αθλητικά νέα της Θεσσαλίας! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Regista.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts